Најновије

СЛАВЉЕ СИРИЈСКЕ ВОЈСКЕ! КАФР НАБУДА ПОНОВО У ПРАВИМ РУКАМА: Погледајте шта су све џихадисти ХТШ-а од наоружања имали код себе (ВИДЕО)

Јединице Сиријске арапске војске (САА), снаге Тигрова и Националне снаге одбране покренуле су изненадни напад на град Кафр Набуда у северозападној Хами, који је недавно освојен од стране Хаџат Тахир ал-Шама (Ал-Каида у Сирији) и његових савезника подржаних од Турске.

Сиријска војска ослобађа по други пут град Кафр Набуду у северозападном делу покрајине Хама (Фото: Јутјуб)

Напад је почео ујутро након низа ваздушних напада сиријских и руских ратних авиона. До вечери, владине трупе су успоставиле потпуну контролу над градом и убиле најмање 5 милитаната.

Снаге под вођством Хаџат Тахрир ал-Шама су 22. маја заузеле Кафр Набуду. Тада су милитанти тврдили да су убили најмање 50 провладиних бораца и заробили неколико комада војне опреме. Кафр Набуда је кључна тачка милитаната на овом подручју. Неспособност Хаџат Тахрир ал-Шама да га одржи под својом контролом отворио је опасност по милитанте да западни бок милитаната распоређених у Кан Шејкуну, Кафр Зити и оближњим насељима падне под контролу САА. 

Јединице САА заплениле су неколико складишта оружја, укључујући ракете “Град”, тенковске гранате, артиљеријске гранате, минобацачке гранате, ракетне гранате и мноштво муниције различитог калибра, у Киркату. САА је такође открила подземни тунел који је водио до утврђене оперативне собе у граду Калат ал-Мадик.

САА је ослободила Киркат и Калат ал-Мадик раније у мају у оквиру своје текуће војне операције у северној Хами.

Према подацима руског Министарства одбране, милитантне групе су изгубиле 350 бораца, пет борбених тенкова, једно борбено пешадијско возило, 27 камиона, два импровизована експлозивна возила (ВБИЕД) и три ракетна лансера од почетка текуће рунде непријатељстава у северозападној Хами.

Очекује се наставак сукоба у том подручју. Седма дивизија САА недавно је послала појачања, укључујући борбене тенкове Т-55, борбена возила пешадије БМП-1, противавионска возила “Шилка” и два С1 “Гвоздилка” самоходне хаубице. Један извор из Седме дивизије рекао је да ова појачања могу да учествују у будућим војним операцијама против Хаџат Тахрир ал-Шама у региону. Међутим, он је одбио да пружи додатне информације.

Туркестанска исламска партија (ТИП) и Хаџат Тахрир ал-Шам одбили су још један напад САА јужно од Кабанија у северној Латакији. Медији блиски ТИП-у тврде да је том приликом убијено неколико војника. Према изворима из Четврте дивизије, САА види Кабани као приоритетну мету текуће офанзиве.

У међувремену, Турска наставља да снабдева оружјем "главне сиријске побуњенике" како би им помогла да се одупру напретку САА у северној Хами, известио је 25. маја Ројтерс. Према новинској агенцији, Турска снабдева милитанте десетинама оклопних возила, ракетним бацачима са ракетама “град” и противтенковским вођеним ракетама, укључујући америчке ТОВ-ове. На линији фронта у северозападној Хами виђено је и више оклопних возила испоручених од стране Турске.

Напори деескалације у такозваној зони Идлиб изгледа да су у надомак потпуног колапса.

Тројица француских држављана осуђена на смртну казну због учешћа у злочинима ИД. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА