Најновије

ОГРОМАН УДАРАЦ ЗА ТЕРОРИСТЕ: Сиријска војска вратила Кафр Набуду (ВИДЕО)

Јединице Сиријске арапске војске (САА),"Тигрови" и "Националне одбрамбене снаге" покренуле су изненадни напад на град Кафр Набудах у северозападној Хами, који је недавно заробио Хаџат Тахир Ал-Шам (бивши огранак Ал-Каиде у Сирији) и њених савезника под покровитељством Турске.

Борбе у Сирији (Фото: јутјуб)

Напад је почео ујутро након низа ваздушних напада сиријских и руских ратних авиона. До вечери, владине трупе су успоставиле потпуну контролу над градом и убиле најмање 5 терориста.

Снаге под водством Хаџат Тахрира Ал-Шама су 22. маја заузеле Кафр Набудах. Тада су милитанти тврдили да су убили најмање 50 провладиних бораца и присвојили неколико делова војне опреме. Кафр Набудах је кључна тачка терориста на овом подручју. Неспособност Хаџат Тахрир Ал-Шама да га држи под својом контролом ствара опасност за западни бок милитаната распоређених у Хан Шејкун, Кафр Зиту и оближња насеља.

Јединице САА заплениле су неколико складишта оружја, укључујући ракете “Град”, тенковске гранате, артиљеријске гранате, минобацачке гранате, ракетне гранате и хрпу муниције различитих калибара, у Киркату. САА је такође открио подземни тунел који је водио до утврђене оперативне собе у граду Калат Ал-Мадик.

САА је заробила Киркат и Калаат Ал-Мадик раније у мају у оквиру своје текуће војне операције у северној Хами.

Према подацима руског Министарства одбране, терористи су изгубили 350 бораца, пет борбених тенкова, једно борбено возило пешадије, 27 камиона, два импровизована експлозивна средства (ВБИЕД) и три ракета од почетка борби у северозападној Хами.


 


Очекује се наставак сукоба у том подручју. Седма дивизија САА-а недавно је послала појачања, укључујући борбене тенкове Т-55, борбена возила пешадије БМП-1, противзракопловна возила Шилка и 2С1 властите хаубице са погоном. Један извор из 7. дивизије рекао је  да ова појачања могу да учествују у будућим војним операцијама против Хаџат Тахрир Ал-Шам у региону. Међутим, он је одбио да пружи додатне информације.

Исламска партија Туркистан (ТИП) и Хаџат Тахрир Ал-Шам одбили су још један напад САА-а на своје позиције јужно од Кбанија у сјеверној Латакији. Медији блиски ТИП-у тврдили су да је убијено неколико војника. Према изворима из 4. дивизије, САА види Кбани као приоритетну мету за офанзивне операције.

Турска је наставила снабдевање оружјем "главне сиријске побуњенике" како би им помогла да се одупру напретку САА у сјеверној Хами. Према новинској агенцији, Турска снабдева милитанте десетинама оклопних возила, ракетним бацачима “Град” и противтенковске наводеће ракете, укључујући америчке ТОВ-ове. На линији фронта у сјеверозападној Хами било је виђено и више оклопних возила испоручених на Турској.

Напори де-ескалације у такозваној зони Идлиб-а изгледа да су на ивици потпуног колапса.

Војска Србије кренула ка Космету, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА