Најновије

ХАФТАР НАСТАВЉА БЛИЦКРИГ КА ТРИПОЛИЈУ! УАЕ шаљу снажну подршку ЛНА, кинески дронови разбијају ГНА! (ФОТО/ВИДЕО)

УАЕ су 2. маја изјавили да "екстремистичке милиције" контролишу либијску престоницу Триполи и изразиле подршку Либијској националној армији (ЛНА) фелдмаршала Калифе Хафтара. Коментари министра спољних послова УАЕ, Анвара Гаргаша, дошли су када су званичници лојални либијској Влади Националног споразума (ГНА), позвали Хафтара да оконча напад ЛНА на Триполи и тврде да се адекватно боре против тероризма.

Либијска војска (Фото: Јутјуб)

Штавише, УАЕ наводно користи беспилотне летелице кинеске производње за нападе на Триполи како би помогли у офанзиви Хафтара. Према проценама аналитичара, авиони који су виђени око либијске престонице током ноћних напада у последњих неколико дана били су вероватно кинески Винг Лунг II дронови којима управљају снаге Уједињених Арапских Емирата.

- За куповину беспилотних летелица из САД потребно је време, скупо је и постоји одговорност, али куповина кинеских дронова је сада јефтина, брза и нико вам не дише за вратом – рекао је Џалел Харчаоуи са Института Клингендал у Холандији.

На терену се сукоби између ЛНА и ГНА воде у Асбији и на аеродрому у близини Триполија. Активност авијације ЛНА је настављена, са нападом на ал-Савани. ЛНА је циљала и подручје моста ал-Захра у јужном Триполију.

ГНА извори су известили о ваздушним нападима на подручје Сабеа у јужном Триполију од стране „страних дронова“ које користе снаге ЛНА. Камп Јармук био је мета и страних беспилотних летелица.

Јужно од Триполија јављено је да је ЛНА поново заузела град Азизију, као и подручје Садије. То су реализовали 106. батаљон и батаљони западне војне зоне (Ал-Зинтан). Снаге ЛНА су напале са три стране усред тешких борби. ЛНА је, како се извештава, ставила под контролу Ал-Сибијах јужно од Триполија. С друге стране, снаге ГНА настоје да поново преузму Азизију. Сукоби су и даље у току.

ГНА је даље тврди да напредује ка међународном аеродрому у Триполију, који је под контролом ЛНА. Про-ЛНА ТВ – “Либија Алахрар ТВ” објавила је да је изгубила контакт са својим новинарима Мохамедом ал-Карџом и фотографом Мохамедом ал-Шаибанијем док су пратили сукобе јужно од Триполија.

Непосредно након објаве, Министарство спољних послова ГНА објавило је изјаву у којој се наводи да су двојица новинара ухапшени.

Израелски тенкови ушли у Сирију. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА