Најновије

ИЗВИСИЛИ КУРЦ И ШТРАХЕ: Она је управо постала прва канцеларка Аустрије! (ФОТО)

Председник Аустрије Александер ван дер Белен наложио је данас Бригите Бирлајн, актуелној председници Уставног суда, да формира нову прелазну владу Аустрије. Бригите Бирлајн, која важи за особу конзервативног политичког опредељења, прва је жена која је у историји Аустрије постављена на функцију канцелара.

Штрахе и Курц (Фото: Јутјуб)

Она је од 2018. године председница Уставног суда и сматра се натпартијским кадром, али је оба велика "скока" у својој каријери остварила под владом коју су чинили Народна партија (ОВП) и Слободарска странка (ФПО), најпре 2003. када је постала потпредседница, и прошле године када је постављена за председницу Уставног суда. Бригите Бирлајн је рођена у породици државних службеника и желела је да студира уметност или архитектуру, али ју је мајка, која је завршила уметност, саветовала да ипак упише права.

Завршила је студије у року и са 26 година положила државни испит, те је са 28 година постављена за државног тужиоца, а са 41 била је на дужности главног тужиоца. Такође, била је и председница председница Удружења државних тужилаца Аустрије, функцији коју је држала дуго година до уласка у Уставни суд.

За породицу, због каријере, није имала времена, те живи у ванбрачној заједници са једним пензионисаним судијом.

Бирлајнова је именована за мандатара за формирање прелазне владе, која ће бити на дужности до формирања нове владе након превремених избора, који треба да се одрже у септембру. Ван дер Белен је, представљајући мандатара којег је изабрао, рекао да је договорено да ће прелазну владу чинити експерти, о чему постоји консензус са парламентарним странкама.

- Последњи дани су за аустријску државу били изазовни. У појединим стварима смо улазили на нове терене, након што је изгласано неповерење влади. Нисмо ниједног тренутка корачали без оријентације, јер смо имали јасну карту у рукама, која не може бити тачнија, а то је Устав. Устав нам даје за сваки корак јасне смернице шта треба радити. Он је основа наше демократије, такорећи оперативни систем – поручио је он.

Ван дер Белен је нагласио да Устав предвиђа да у таквој ситуацији он бира мандатара и да је изабрао да то буде жена о којој су новине писале да је увек у нечему прва, а тако ће бити и прва канцеларка.

- Тражили смо неког ко добро познаје Устав, а ко би био бољи него председница Уставног суда - казао је он.

Ван дер Белен је замолио парламентарне партије да укажу поверење новој канцеларки и влади до избора. Бирлајнова је казала да је одлучила да преузме ову одговорну дужност и захвалила се председнику на поверењу.

- Обећавам вама и свим Аустријанцима да ћу оправдати поверење које имате у мене. Видим као своју државничку одговорност, у овој јединственој ситуацији у историји наше земље, да дам свој допринос. Одмах након ове изјаве започећу разговоре са експертима из јавне управе - најавила је она.

Казала је да жели да предложи председнику кабинет који ће одговорно и добро водити државне послове на добробит свих грађана.

Рекла је и да је Клеменс Јаблонер, дугогодишњи председник Управног суда и професор бечког Универзитета, прихватио да преузме дужност вицеканцелара и министра правосуђа. Такође, како је пренела, амбасадор Александер Шаленберг је прихватио да буде министар спољних и европских послова. Указала је да је Шаленберг тренутно шеф Секције за ЕУ у канцеларији канцелара.

Друге чланове владе, како је рекла, представиће наредних дана.

Погледајте ОВДЕ каквом бомбом Руси урнишу џихадисте.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА