Најновије

ЗАПАД ЈЕ НАРЕДИО АКЦИЈУ НА СЕВЕРУ КОСОВА! Иза свега стоји највећи криминалац на Балкану

Шта се дешава на Косову? запитао се на Твитеру Агон Маљићи, косовски новинар и истраживач који се бави питањима Балкана, а онда пробао да повеже догађаје који су се, наизглед неповезано, десили у последње време.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Закључци које је извео врло су занимљви и заиста на први поглед делује као да могу бити у вези.

- Прошле недеље косовска полиција ухапсила је Исмета Османија Карија, за којег се верује да је један од најјачих шефова организованог криминала на Балкану. Њега помиње и ОЦЦРП-а  (Organized Crime and Corruption Reporting Project) везано за илегалне активности у Прагу написао је Маљићи, те наставио:

- Уследило је мноштво извештаја и "цурења" видео-снимака који су указивали на Каријеве везе с политичком елитом и његовим међународним партнерима. У његовој екипи налази се и човек са мистериозним везама у Мађарској, за којег се претпоставља да је користио свој положај како би, у замену за новац, обезбеђивао људима са Косова и мигрантима мађарске визе.

Маљићи наводи да је Кари у својој криминалној екипи имао још интернационалних људи који су пословали са руским тајкунима који се налазе под санкцијама САД. Један од њих је и човек који послује у Шпанији.

- Међутим, кључна ствар је - наводи Маљићи - да је Каријева група била усредсређена на сумњиве пословне контакте са српским криминалним групама на Северу Косова. Према ОЦЦРП-у, верује се да ту мрежу углавном воде Звонко Веселиновић и Милан Радоичић - пише Маљићи и иде још дубље у ову тему:

- Њихова веза постала је уочљива након што је Приштина увела Србији таксе од 100 одсто. Упркос томе, роба је илегалним каналима наставила да неометано тече преко севера Косова и тако стиже на југ. Неко је добро зарађивао од ових комбинација.

Маљићи затим објашњава да су хапшење Карија прошле недеље у Приштини и акција полиције на северу у међусобној вези, односно део исте приче. Он тврди да се то треба сматрати покушајем власти да се пресече моћна интернационална криминална мрежа која је, по њему, зашла дубоко у структуре приштинске власти и правосуђа.

- Питање је - пише Маљићи - зашто се ово дешава баш сада. Одговор је: зато што ова мрежа има моћ над будућношћу предстојећег дијалога, а њен интерес је очувања статуса кво. зато мислим да су западни партнери били заинтересовани да се овај проблем реши. Ова акција такође омогућава Косову да у скоријој будућности потврди свој утицај на северу земље - пише Маљићи и каже да се због свега овога Косово налази у веома неугодној ситуацији:

- Али сада смо на веома опасној територији у смислу безбедносне ситуације. Знамо шта се дешава када су угрожене криминалне структуре на Балкану. Етничке тензије ц́е бити подигнуте. Ако дијалог и даље не буде водио нигде, не видим како је могуће избећи жртве у наредним акцијама.

Вашингтон објавио паклени план за уништење Русије и Путина на 376 страна! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА