Најновије

БРУТАЛНА ПРЕБИЈАЊА СНИМАЛИ КАМЕРАМА: Како је РОСУ сејала страх по северу Косова и кога је све ставила на списак за хапшење

На списку за хапшење на северу Косова налази се укупно 46 лица, међу којима су полицајци и цивили српске, албанске и бошњачке националности. Осим косовских институција, на истрази и лоцирању осумњичених радила су и два припадника мисије Еулекс.

РОСУ у северном делу Косовске Митровице (Фото: Јутјуб)

На списку “косовског тужилаштва”, на којем се налазе имена свих који се сумњиче за шверц, злоупотребу службеног положаја, примање мита и корупцију. Од укупно 46 осумњичених, Срба је 25, од тог броја 20 су полицајци припадници различитих јединица, а пет цивили, власници фирми са севера КиМ. Осталих 21 су Албанци и Бошњаци.

У четвртак су ухапшена још два полицајца Србина из Зубиног Потока (Д. К. и В. Т.). Тиме је на налогу косовског тужилаштва остало још шест Срба припадника косовских органа реда који нису ухапшени. Од тог броја четири су из редовних јединица КПС и два из других јединица. Засад није ухапшен ниједан од "предузетника" са севера, а за које постоји налог за привођење.

Два угла гледања

Шта су заправо “косовске институције” и специјална јединица РОСУ потпомогнута другим јединицама урадиле на северу Косова? О каквој акцији је реч? На који начин су дејствовали припадници РОСУ и да ли су прекорачили овлашћења?

Спроведена акција на северу Косова и Метохије, грубо речено, може се тумачити из два угла. Први - хапшење припадника полиције и цивила. Други - хапшење и премлаћивање грађана севера Косова, од којих је шест било и притворено.

Специјална јединица РОСУ од уторка, када је у раним јутарњим часовима започета акција која још траје, ухапсила је до закључења овог издања 20 полицајаца, од којих су 14 Срби. Првог дана уз бруталну употребу силе припадници РОСУ ухапсили су 11 полицајаца, а јуче готово неприметно Истражна јединица Полицијског инспектората Косова (ПИК) ухапсила је жену, припадницу граничне полиције у Зубином Потоку Б. Т.

Сведоци из полиције

Информације из два извора - једне од утицајних амбасада у Приштини и високопозиционираног службеника Еулекса - поклапају се. Истрага против полицајаца отпочела је прошле године у априлу. Сви полицајци су били на посебним мерама на којима је радио специјални тим “косовске полиције, полицијског инпектората, тамошње управе царина”... Полицајци, међу којима и припадници граничне полиције, праћени су и били обухваћени "оперативним планом за шверц који је спровођен и на северу и југу Косова".

- Тужилаштво има и заштићене сведоке из редова полиције, а њихова сведочења везана су за мито који је добијан од предузетника - тврди извор из Еулекса. У целој акцији учествовала су и два припадника мисије ЕУ. Према сазнањима, обојица добро говоре српски, раде у цивилу и више година раде у Еулексу. Они су учествовали у лоцирању кућа предузетника и прикупљању додатних података везаних за надзиране полицајце. Исти поступак спроведен је и када је реч о припадницима полиције албанске и бошњачке националности.

Тортура

Друга страна акције тзв.косовских институција коју је сповела јединица Росу је начин на који хапсили и како су се припадници ове јединице понашали у местима са српским живљем. Најкраћи и најтачнији опис је: брутална тортура. Припадници јединице Росу прекорачили су овлашћења и употребили прекомерну силу над грађанима српске националности, посебно у Зубином Потоку. Шест Срба са севера који су спроведени у притвор нису ни били на постављеним барикадама. Сви они су буквално крвнички премлаћени и били жртве само јер живе надомак локације где је била постављена барикада. Према информацијама, од шест премлаћених Срба само се за једног може условно рећи да је учествовао у прављењу барикада. Он је, када је видео да припадници РОСУ упадају у дворишта и извлаче људе, туку их по улици, поставио свој камион како би их макар мало зауставио да наставе дуж улице са тортуром обичних становника.

Развигор Цветић, који има оштећење слуха и говора, једна је од жртава, али није по премлаћивању приведен. Он живи у трошној кућици која је на педесетак метара од једне од барикада које су биле постављене. Не знајући шта се догађа, изашао је да купи хлеб и брутално претучен на капији куће. Како се сазнаје, на свим возилима са којима се РОСУ довезао на север биле су камере. Акцију су у стопу пратиле полицијске камере и камере "новинских" екипа. Јасно је да отуда осим што је доказиво да су тукли случајне пролазнике и незаштићене, специјалне јединице поседују снимке учесника барикада. Припадници РОСУ над цивилним становништвом исказали су наједноставније речено - мржњу. Употребом прекомерне силе проистекле из националне и верске мржње доказали су да не могу бити чувари реда и мира на мултиетничком Косову и Метохији.

Полицајац позивао на насиље

Акцију Росу и премлаћивање грађана севера Косова пратиле су унутар тзв.косовске полиције реакције које захтевају дисциплинску одговорност. Један од полицајаца који није могао да сакрије одушевљење док је РОСУ тукла и цивиле је полицијски службеник на Јарињу Арбен Џафери. Он је на својој фејбук страници окачио своју фотографију са пушком на којој је пун оквир муниције и написао “Хајде да га очистимо”, мислећи на север Косова. Џафери је био ангажован и током акције у уторак, а иначе је на Јарињу познат по омаловажавању и шиканирању колега Срба. Он живи у општини Вучитрн. Џафери је један од Албанаца са Јариња који учествује у шверцу, а он се специјализовао за цигаре и кромпир. О фотографији са претећим пропратним текстом обевештене су високе старешине “пограничне полиције” - Шабани Ментор, директор пограничне полиције за регион север и Фазли Ругова. Њима је послата фотографија, али једино што се након тога догодило је да је Џафери јутрос уклонио постављену слику.

Нови брутални напад на Косову. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА