Најновије

МРЖЊА ХРВАТА ПРЕМА СРБИМА ДОБИЛА НОВУ ДИМЕНЗИЈУ: ХРТ поново у центру скандала

ХРТ је у одговору објаснио да су на јавном позиву за откуп права емитовања тражени програмски садржаји према одређеним критеријумима, међу којима је и онај да је трајање документрних серија и филмова ограничено на 26 минута и 52 минута. "Документарни филм ''Србенка'' траје 72 минута, па га по овом позиву није могуће одабрати", стоји у одговору ХРТ-а на Индексово питање.

Хрвати (Фото: Јутјуб)

"Србенка" је филм Небојше Слијепчевића који прати пробе за позоришну представу "Александра Зец" Оливера Фрљића у ријечком ХКД Театру и паралелно прича како Срби одрастају у Хрватској. Филм је добио је 15 награда на међународним фестивалима, поред осталих Срце Сарајева, три међународне награде у развоју пројекта, државну награду Владимир Назор за најбоље филмско остварење у 2018. години. Индекс истиче да је "Србенку" откупио ХБО, али не и ХРТ, зато што је предуг.

Исти критеријум ХРТ је навео и као разлог одбијању откупа филмова као што су "Најлепша земља на свету", "Газда: почетак" и "Гласније од оружја." 

"Најлепша земља на свету" је филм славног Желимира Жилника о избеглицама, "Гласније од оружја" Мирослава Сикавице бави се улогом родољубиве музике у политичким променама и у рату почетком деведесетих, док се "Газда: почетак" Дарија Јуричана бави пословним успоном Ивице Тодорића.

- Документарни филм ''Најлепша земља на свету'' траје 101 минут, ''Гласније од оружја'' 86 минута па их, као и понуђени документарни филм ''Србенка'' није било могуће одабрати. Документарни филм ''Газда: почетак'' јавности је доступан без геоблокаде за територију Хрватске на каналу Ал Џазира Балканс, као и на Класик ТВ, па му је због тога смањен потенцијал приказивања на линеарним каналима - рекли су из ХРТ.

Индекс је на питање ко су чланови комисије која је одлучивала о откупу документараца добио "увијен" одговор да су у питању запослени на хрватском јавном сервису који су професионално и одговорно обавили посао. 

- Зашто је проблем објавити имена људи који на јавној телевизију и уз обилну своту јавног новца "професионално и одговорно" обављају "свој посао", то ваљда не би знала да објасни ни анонимна особа која је у име ХРТ срочила ове одговоре - навео је загребачки портал.

УН званично покопале Приштину. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА