Најновије

НОВА СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА РУЖЕ ТОМАШИЋ: У младости у усташкој униформи изводила песме о Павелићу, а сада поручује "Не одричем се усташа!"

Чланица Европског парламента из Хрватске Ружа Томашић открила је за загребачке медије да симпатише усташе и усташки покрет, као и да је 80-их година прошлог века објављивала и рецитовала песме у славу усташког вође Анте Павелића.

Ружа Томашић (Фото: Јутјуб)

"Никад не бих дала против усташког покрета до 1941. и не одричем се обичних усташа који су се борили за Хрватску, али који нису чинили злочине. Зашто бих их се одрекла?" изјавила је Томашић у телефонском разговору за Новости из Загреба.

Она је додала да усташе треба одвојити од онога сто се дешавало у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата наводећи да је након доста разговора и читања књига схватила да је "усташки покрет био одговор на Шестојануарску диктатуру" краља Александра Карађорђевића.

"За време Другог светског рата дешавало се пуно злочина. Током те четири године НДХ се одвајала од онога што је представљао усташки покрет. Апсолутно треба осудити оне који су чинили злочине на свим странама, али не одричем се обичних усташа који су се борили за свој дом", рекла је Томашићева.

Говорећи о Анте Павелићу, она је рекла да је он био нарцисоидан и да је пуно ствари могао другачије да уради "Није морао имати логоре, али тада је био рат. Требало је живети у том времену", додала је хрватска европосланица.

Томашић од средине 1970-их и пресељења из Хрватске, па све до средине 1980-их, у усташкој униформи по хрватским завичајним домовима јавно рецитовала своје и туђе песме посвећене Анти Павелићу, усташама и Независној Држави Хрватској, као и да је песме објављивала у часопису Независна Држава Хрватска, који је водио Срећко Пшеничник, Павелићев зет и први човек усташке организације Хрватски ослободилачки покрет.

Прочитајте ОВДЕ ко се то враћа на место злочина на Косову и зашто.

Извор: novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА