Најновије

ПРОТЕСТ "1 ОД 5 МИЛИОНА": Лечић: Појављиваћемо се као командоси, као нинџе, онда када то буде потребно!(ВИДЕО)

Окупљање учесника у оквиру протеста „Сви као један – 1 од 5 милиона“ почело је код Теразијске чесме. Oбратио им се глумац Бранислав Лечић који је рекао да више нема алибија за понижење и укидање слободе у Србији и српској демократији.

Лечић на протесту (Фото: Фејсбук/принтскрин)

Лечић је позвао председника Александра Вучића да објави свој план о разграничењу на Косову.

Поручио је и да протести неће бити по принципу "сјаше Курта да узјаше Мурта", и да ће у том случају поново бити на улици, јер никоме више неће бити дозвољено да грађанима укине слободу. "Шести октобар десиће се", казао је Лечић и додао “Појављиваћемо се као командоси, као нинџе, онда када то буде потребно!”

- Ми овде смо слободни грађани и хоћемо да волимо своју власт зато што нам чини добро и развија потенцијале. Ако тако не буде било, опет ћемо бити на улици. Победићемо достојанствено, без насиља, усправне кичме, корачајући дан по дан, суботу по суботу, месец по месец. Са нама мора да се разговара, не можете нас понижавати. Ми ћемо сви заједно снагом солидарности ујединити свој ум и заједно угледати светлост дана, - рекао је Лечић, након чијег је говора кренула шетња.

Најављено је да ће окупљени шетњом проћи од Теразија кроз Улицу краља Милана, затим кроз Кнеза Милоша ка крајњој дестинацији – Пионирском парку где ће се прогласити Слободна зона, најавили су организатори.

Како су почели протести

Први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Дан након напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у поменутом нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана управо под називом "Стоп крвавим кошуљама".

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је по први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би након неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

Упад у РТС

16. марта, након протестне шетње, лидер Двери Србије Бошко Обрадовић, једна од организаторки протеста Јелена Анасоновић и група демонстраната насилно су ушли у зграду РТС, захтевајући да гостују у Дневнику.

Пошто су одбијали захтеве да напусте зграду, полиција је групу демонстраната извела из зграде. Окупљени су се те вечери око поноћи разишли испред РТС-а, а сутрадан је протест поновљен, и и то испред зграде Председништва Србије. Након што су неколико сати блокирали улазе и излазе из Председништва, демонстранти су се упутили ка станици полиције у Булевару деспота Стефана, где је протест и завршен. Такође, ове недеље је дошло до краткотрајне блокаде Скупштине града предвођене Обрадовићем, када је у неколико наврата дошло и до вербалног окршаја са женама из Скупштине града које су блокирале улаз у ову институцију.

Прочитајте ОВДЕ ко каже “Не наседајте, протести испред шиптарских пекара су подвала режима Александра Вучића".

Извор: Блиц/Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА