Најновије

АНАЛИЗА ТРЕНУТНЕ СИТУАЦИЈЕ У ИДЛИБУ: Све што треба да знате о надолазећој офанзиви Сиријске арапске војске (МАПА/ВИДЕО)

Сиријска арапска војска (САА) и њихови савезници спремају се да наредних дана покрену ограничену офанзиву дуж осе Хама-Идлиб, што је први пут ове године да ће спровести било коју врсту војне офанзиве у овом делу земље.

Сиријска арапска војска током дејствовања (Фото: Јутјуб)

Бојно поље

Упркос неким тврдњама да ће офанзива сиријске војске бити усмерена на целу провинцију Идлиб, извор из војске рекао је прошле седмице да ће примарни циљ ове операције бити протеривање свих џихадиста и побуњеничких снага из подручја демилитаризоване зоне која се протеже се од равнице Ал-Габ до прелаза Абу Духур.

Сиријске оружане снаге ће се усмерити на преостале области под џихадистичком контролом у делу Ал-Габа, положаје милитаната у близини владиних упоришта Мардех и Ал-Сукајлабија, и јужне градове унутар демилитаризоване зоне Идлиб. Сиријска војска тренутно нема планове за проширење демилитаризоване зоне, јер би то захтевало много веће снаге и сарадњу између Турске и Русије.

Владине снаге

Офанзиву Сиријске арапске војске водиће елитне снаге Тигрова, Републиканска гарда и Четврта оклопна дивизија; ове војне јединице ће радити на посебним правцима дуж демилитаризоване зоне. Снаге Тигрова предводиће њихове групе Таха и Тармех, док ће снаге Републиканске гарде које учествују у овој офанзиви предводити 104, 105. и 106. бригада. Поменутим јединицама придружиће се и Пети корпус, 11. тенковска дивизија, Националне снаге одбране (НДФ) и Сиријска социјал-националистичка партија (ССНП).

Побуњеничке снаге

На страни побуњеника, Хаџат Тахрир ал-Шам, Национални ослободилачки фронт који подржава Турска, и локалне снаге Џаиш Ал-Иза предводиће одбрану против сиријске војске. Џаиш Ал-Иза се борио на фронту северне Хаме неколико година; њихова упоришта су Ал-Латамина и Кафр Зита. Снаге Хаџат Тахрир ал-Шама раштркане су по демилитаризованој зони; међутим, они ће чинити главнину одбране у близини равнице Ал-Габ и Абу Духура. Национални ослободилачки фронт прерасподелио је јединице на овај фронт како би помогао у одбрани демилитаризоване зоне. Ту треба додати и Туркестанску исламску партију коју чине ујгурски сепаратисти (забрањени у Кини) и исламски борци из централне Азије.

Страни субјекти

Четири главна ентитета која ће утицати на исход ове операције биће Турска, Иран, Русија и Катар. Русија ће пружити примарну подршку сиријској војсци, јер су они тренутно присутни са САА на неколико положаја у северозападној Сирији. Иран ће углавном пружити логистичку подршку сиријској војсци, али за разлику од Русије, они немају велико присуство у северозападној Сирији. На страни опозиције, Катар је био један од највећих финансијских помагача побуњеничких снага; они немају никакво физичко присуство у Сирији, али пружају подршку опозицији преко Турске. Турска је главни страни ентитет укорењен са побуњеничким снагама у северозападној Сирији. Турска војска тренутно има 12 посматрачких места која се протежу између покрајина Латакија, Идлиб, Алепо и Хама. Иако су Турска, Иран и Катар де факто савезници на Блиском истоку против Саудијске Арабије и њихових савезника, они подржавају противничке снаге унутар Сирије.

Потенцијални исходи

За Сиријску арапску војску, ова офанзива ће бити успешна ако истерају џихадисте и побуњеничке снаге северно од демилитаризоване зоне. Ако буду успешни, џихадисти и побуњеници више неће моћи да спроводе нападе у близини владиних градова у Хами и Идлибу.

За опозиционе групе, ако су у стању да одбију сиријску офанзиву, они ће по први пут постићи велику победу против владиних снага. Победа опозиционих група само би охрабрила Хаџат Тахрир Ал-Шам, који се већ сматра једном од најмоћнијих снага у северозападној Сирији.

Погледајте ОВДЕ шта је Мадуро поручио војсци Венецуеле.

Извор: Al Masdar News

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА