Најновије

ВУЧИЋ ПРИЗНАО: Шта је решење сада? Осим што ће КиМ, не мојом вољом или што сам ја признао, добити независност на целој територији

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је "апсолутно лицемерје" то што сада они који су га "нападали због његовог плана за Косово и Метохију и одбацивали тај план" сада тврде да "нису ни знали за тај план".

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је, у изјави за ТВ Пинк, указао да се сада види свеукупно лицемерје, када кажу да нису ни чули шта је садржај предлога.

- Што сте га онда нападали од првог момента. Па главу сте ми откинули, а нисте ни чули о чему се ради. Пошто не знате како да ме критикујете, онда сада када кажем да је пропао тај предлог, кажете да нисте ништа ни чули о њему. Што сте га нападали и рушили све, а нисте ни хтели да чујете - поручио је Вучић.

Он је подсетио да су сви слојеви друштва били позвани на дијалог, да су многи говорили, од којих су неки хтели поделу, неки замрзнути конфликт, али опозиција, осим што је била против свега, ништа није рекла.

- Нису ни чули предлог, а разапињали су ме на крст, нападали. То је нешто што је за мене потпуно нелогично. Суштина је да морамо да будемо озбиљни и одговорни - поручио је он.

Вучић је указао да су Албанци направили неколико битних грешака, али да и због њих не можемо рећи да ће народу бити боље.

- Не смемо да правимо те грешке. Нисам смео и желео на било који начин да окренемо леђа Ангели Меркел и Емануелу Макрону после изванредних сусрета са председником Кине Си Ђинпингом и Русије Владимиром Путином. Сувише смо мали да можемо тако да се понашамо. Ако сте неодговорни као они да мислите да можете да се силите, то је лош потез. Морамо као на ивици жице да водимо рачуна о својим интересима, али исто тако да будемо рационални и одговорни - објаснио је он.

Каже да га је зачудила одговорност коју је показао својом изјавом лидер ЛДП Чедомир Јовановић. Истакао је да, као и када су у питању велики пројекти и инвеститори, неопходно је да се увек понашате на одговоран начин и разумете шта је интерес земље.

- То није посао само десетак људи, већ свих у земљи. Ту је Немачка испред нас, као и многе протестантске земље централне и северне Европе, јер код њих нема лаких решења и нећете никада уверити бираче у лака решења. Они хоће да учествују у решењима - објаснио је он.

Вучић је рекао да данас добро разуме да оно што је нудио није могло да прође због страховитог притиска неких земаља, њихових обавештајних служби, које су покренуле све своје агентуре по разним земљама, како политичке, тако и медијске, да раде априори против таквих решења.

Ухватили су, како је додао, и оне који се залажу за независност Косова у целини своје територије, па и велике патриоте који мисле да је Качаник српско место, а сви су имали један једини задатак.

Ишли су огромном снагом да све то сруше, подвукао је он.

Вучић: Шта је решење сада?

- Шта је решење сада, осим што ће Косово и Метохија, не мојом вољом или што сам ја признао, добити независност и сувереност на целој територији. Па ћу да питам многе стручњаке који су протестовали "што сте то радили?" Како је могуће да нисте могли да сагледате реалност? Што сте ометали могућност да Србија извуче нешто за свој народ? - упитао је Вучић.

Рекао је да то не доноси њему никакву врсту моралног олакшања, и додао да се не осећа добро, јер је сав свој политички живот посветио озбиљном решавању проблема.

- Као што смо 2014. ушли у економске реформе, и сада се нико више не плаши за нашу привреду. Има много сиромашних, али и они виде да све иде на боље. Богаташи се жале, али они то чине стално. Данас смо премрежили Србију аутопутевима, градимо пруге које су биле непостојеће. Ићи ћете 200 километара на час до Новог Сада. Биће брже него колима. То је нешто што су велике промене - указао је он.

Најавио повећање плата

Најавио је да ће ове године уследити најозбиљније повећање плата, најпре медицинским сестрама, како би се спречио њихов одлазак у иностранство.

Даље ће се, како каже, повећавати плате лекарима, наставницима, али и војницима и полицајцима.

- Али то ћемо радити без угрожавања приватног сектора, на начин да он то може да прати. Нећемо да јавни сектор буде пожељнији од приватног. Хоћемо да приватник може да плати бар један евро више. Све остало би било разарање привреде, као што су они радили раније и довели нас до банкрота - објаснио је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ ко ће то чекати Вучића сваког дана кад долази на посао.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА