Најновије

ЛУТОВАЦ: Ослободићемо "заробљену државу"

"Први корак интегрисања у Демократску странку десиће се 19. маја 2019. Тог дана ће се усвојити Декларација којом ћемо постати јединствен политички субјект.  Прво ће настати унија ове три странке, да би потом била формирана јединствена Демократска странка коју ће чинити чланови све три тренутно постојеће организације. Али врата Демократске странке ће бити отворена и за друге, и за Нову странку и за удружења, покрете, друге странке и појединце који са нама хоће да граде боље друштво и државу", каже Зоран Лутовац, председник Демократске странке.

Зоран Лутовац, председник Демократске странке (Фото: Јутјуб)

Да ли то значи да ће СДС и ЗЗС престати да постоје, тј. да ће бити избрисане из регистра?

– Дакле, као што рекох већ од 19. маја постајемо јединствени политички субјект иако ће конституенти још увек правно постојати. У следећој фази постаћемо интегрисани политички и правни субјект – Демократска странка.

Хоће ли таква уједињена ДС самостално учествовати на слободним изборима када се за њих стекну услови, или ће бити део Савеза за Србију на тим слободним изборима кад год они били?

– Услови се неће сами стећи. Неопходно је да опозиција удружи снаге и избори се за слободне и поштене изборе. Самостално ћемо излазити на изборе тек пошто удружени нормализујемо политички живот.

ДС и њени функционери нису у првом плану опозиционог деловања. Чини се да сте то лако препустили Ђиласу, Обрадовићу и Јеремићу. Планирате ли и како да демократе врате изгубљени утицај међу грађанима?

– Демократска странка, њени функционери, чланови и симпатизери јесу и биће у првом плану опозиционог деловања. Учествујемо у раду Савеза за Србију, најјачој опозиционој политичкој групацији, равноправно са осталим оснивачима. Чињеница да је ДС у овом тренутку подредила своје интересе борби за опстанак основних политичких и људских слобода у Србији не значи да смо препустили вођство било коме. Демократска странка је чула бираче, разумели смо њихове поруке са протеклих избора и то је први корак ка повратку поверења грађана, а самим тим и утицаја Демократске странке у друштву.

Да ли сте задовољни положајем и утицајем ДС у Савезу за Србију? Чини се да оно на чему демократе инсистирају слабо долази до изражаја у друштву десничарских организација у Савезу.

– Да, задовољан сам. Идеје и предлози који су долазили из Демократске странке прихватани су и уважавани с поштовањем и разумевањем. Када утисцима супротставите чињенице добијете прави одговор. Ми смо се окупили у Савезу за Србију око заједничке политичке платформе и заједничких циљева, али смо задржали сопствене идентитете. Формула је једноставна: поштовање договореног у оквиру Савеза, на једној страни, и поштовање сопственог програма и идентитета, на другој страни. Мислим да је то до сада добро функционисало и не видим разлога да тако не буде и у будуће.

Постоји ли јединство унутар ДС око напуштања парламента?

– Да, одлука у странци о томе је донета једногласно. Унутар посланичког клуба било је различитих погледа на то, али је одлука странке поштована. Када имате странку која охрабрује чланове да мисле својом главом онда је немогуће, а било би и неприродно, да сви имају исти став. Снага Демократске странке је увек била у томе што унутар ње мишљења могу слободно да се сучељавају. Дакле, има и биће оних који се не слажу са неком одлуком, али то је суштина демократије: слободна расправа, а када се донесе одлука сви је поштују – и они који су били за њу и они који су били против ње.

Имате ли информације да ли демократе прелазе у Странку слободе и правде Драгана Ђиласа? Постоји ли бојазан да ће вам та партија одузети део бирача?

– Неколицина њих је то учинило из личних мотива или због пријатељских односа са људима из те странке али не очекујем да ће се то дешавати у значајнијем броју. Очекујем, пре свега, да ће у ССП долазити људи који нису били задовољни досадашњом политичком понудом. Што се бирача тиче, нису они ничије власништво. Наш задатак је да грађанима понудимо што боља програмска и персонална решења, а на грађанима је да одлуче коме ће дати поверење. Ми смо сада на заједничком задатку и у заједничком је интересу, а и у интересу јавног добра да заједно са грађанима ослободимо „заробљену државу“ и друштво и омогућимо услове за нормалан живот и поштене изборе.

Захтеви опозиције ударају о зид игнорисања власти. Да само од вас зависи, шта бисте урадили како би ствари покренули, вратили енергију протестима и власт натерали да пристане бар на разговор?

– Не зависи само од нас и не бих се бавио спекулацијама. Зависи од солидарности унутар опозиције и међу грађанима, зависи од наше одлучности и решености да Србију мењамо на боље. Од енергије свих нас појединачно нема много вајде. Потребна нам је синергија – много удружених енергија. Само солидарност и посвећеност јавном добру може произвести такву синергију.

Мислите ли да ће грађани имати енергије да у недоглед излазе на улицу и бивају игнорисани или пак хапшени?

– Када сте посвећени неком циљу и када верујете да остварење тог циља води ка праведнијем и бољем друштву, онда се не поставља питање енергије, него се поставља питање како ту енергију најделотворније преточити у остварење циља. Природно је да постоје различити погледи на то шта је најсврсисходније, баш као што је и рационално не супротстављати те разлике, него их усклађивати. Ако желимо слободну и уређену земљу енергија грађана ће бити потребна не само до краја овог режима, већ сваког дана док буде постојала држава Србија. То је цена слободе, цена живота у демократији.

Неодложна нормализација живота и спуштање међуетничкких тензија

Зашто опозиција или бар ДС не изађе са планом решавања косовског проблема и на тај начин парира власти? Ако Косово није приоритет за грађане, јесте, или би бар требало да буде, за државу и странку која настоји да буде стожер власти.

– Да парира власти? У чему? Онај ко треба да изађе са планом јесте власт. Она је била дужна тај план понуди парламенту и грађанима за расправу. Уместо тога игнорисала их је. Бриселу и Вашингтону је обећавала једно, а од Москве и Пекинга тражила нешто сасвим друго. Демократска странка је од појаве вишестраначја до данас више пута нудила предлоге за решавање косовског проблема: од суштинске аутономије, преко кантонизације, па до стварања два ентитета на Косову и Метохији. У међувремену околности су се значајно промениле, али се није променила жеља да се проблем решава рационално и уз уважавање свих који живе на Косову. Оно што у овом тренутку може неодложно да се уради јесте нормализација живота, слободан проток људи, робе и капитала, спуштање међуетничких тензија и нормализација политичке комуникације. Ако би се све то постигло питање статуса не би било третирано као ургентно нити као најважније, као судбоносно питање.

Жестоке прозивке између Чанка и Шешеља. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА