Најновије

Митрополит Амфилохије послао снажну поруку српском народу на Ђурђевдан - Црна Гора ће се вратити себи!

Митрополит Амфилохије служио на Ђурђевдан у цркви Светог Георгија на Његушима. Митрополит честитао крсну славу светородној лози Петровића.

Митрополит Амфилохије (Фото: Јутјуб)

Рушењем Његошеве цркве на Ловћену обурдана је и Црна Гора, али такво стање не може трајати довека. Црна Гора ће се вратити себи кад вратимо Његошеву цркву на Ловћену - казао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије који је служио са свештенством на Ђурђевдан, крсну славу светородне лозе Петровића, у цркви Светог великомученика Георгија у Ераковићима на Његушима. Митрополит је потом Петровићима и свим његушким свечарима честитао крсну славу.

- Нека је благословена слава овога светог дома и свих домова Петровића. Нека би Господ све вас вратио својим огњиштима, заједно са принцом Николом. Тамо где су били истински и прави људи, огњишта се никад не угасе - казао је Амфилохије.

Након тога се светковина преселила у Његошеву родну кућу у част Ловћенског тајновидца, где су се чули стихови из "Горског вијенца" уз струне гусала Јована Лакићевића. Митрополит се опет вратио оскрнављеном Ловћену и на њему порушеној Његошевој гробној црквици.

- Ловћенски тајновидац је данас ухапшен и утамничен у бетонски зиндан. Сад је на Ловћену Мештровић. Броз и његови послушници одавде срушили су цркву на Ловћену. Све дотле док се на Ловћен не врати Његошева црквица, његово архитектонско ремек-дело, и док се он не врати у своју цркву, док не изађе из зиндана, из тамнице, нема спаса Црној Гори. Оног тренутка кад је срушена црквица на Ловћену, обурдана је Црна Гора. И све дубље и дубље тоне у пропаст. Али, неће се тиме завршити. Вратиће се Црна Гора себи - уверен је митрополит Амфилохије.

У свеопштој, васељенској радости Васкрсења Христовог, у Епархији будимљанско-никшићкој и њеном катедралном манастиру, прослављамо велики празник и славу манастира - Светог великомученика и победоносца Георгија, нашег небеског заступника и покровитеља, заштитника свих православних народа и цркве Божје.

Овако је у понедељак беседио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, у древној лаври Немањића, манастиру Ђурђеви ступови, чијој слави и празничном бденију са петохлебницом је присуствовао и архиепископ берлински и све Немачке Руске заграничне цркве Марко.

- Одазвао се љубазно нашем позиву, нашој жељи да дође - казао је епископ будимљанско-никшићки и подсетио да Српска православна црква и Руска православна црква имају дубоке везе кроз историју, а посебно блиске везе су са Руском заграничном црквом.

Из манастира Ђурђеви ступови у понедељак по подне кренула је литија градским улицама, да би завршила у порти манастира, где је приређен традиционални пригодни програм.

Французи повлаче признање независности Косова?! Погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА