Најновије

ОТКРИВЕН ПРОЛАЗ У ПОДЗЕМНИ СВЕТ МАЈА: Налази се на месту где се одиграла последња битка древне цивилизације са освајачима!

Археолози верују да су пронашли мајански “улаз у подземни свет”, заједно с доказима о приношењу људских жртава.

Језеро Петен Ица (Фото: Јутјуб)

Налазиште је откривено само неколико метара од места где се одиграла последња битка древне цивилизације Маја са Шпанијом на језеру Петен Ица у Гватемали.

Пољски тим истраживача открио је на стотине мајанских артефаката, укључујући доказе о ритуалима, па и људским жртвама, а на острву усред језера верују да постоје докази о коначној битки против шпанских освајача.

“Вода је имала специјално и симболично значење у веровањима древних Маја. Сматрало се да су то врата ка подземљу, свет смрти – Сибалба, где живе њихови богови”, рекла је вођа тима Магдалена Крземиен.

Пошто су желели да провере места која су се чинила врло важним за историју Маја, ронилачке експедиције су планирали на основу писаних извора, али и уз помоћ интуиције, додала је.

“У већини случајева пронашли смо доста артефаката”, рекла је.

Сматра се да су Маје те артефакте или испустиле или намерно спустиле у језеро као поклон, тј. принос боговима. Један од њих је опсидијанска оштрица која је можда коришћена за крваве ритуале жртвовања. Они су могли и да убију некога како би боговима понудили људску крв.

Пронађени су и посуда за тамјан и керамичке посуде, од којих неке садрже животињске кости, а једна је посебно изрезбарена. Још једно занимљиво откриће односи се на острво на језеру, познато као Флорес, које је некад било дом Нојпетену, главном граду Ице Маја. То је било последње независно домородачко краљевство у Америци, док 10. марта 1697. на острво није упао конквистадор Мартин де Урсуа и Арисменди.

“Већина писаних извора каже да се битка између Шпанаца и Маја, који су живели у Нојпетену, одвијала на западној страни острва. Пронашли смо артефакт на овом подручју – камену главу буздована која може да буде повезана с битком”, рекла је Магдалена и додала како се чини да су потврдили место последње битке.

Обредне реликвије с језера су предколумбовске, а датирају од 150. године пре нове ере па све до 800. године нове ере. Међутим, Магдалена наглашава да је тим обавио само извиђање места, али да није довршио целокупна ископавања.

“Треба да урадимо подводна ископавања како бисмо били сигурни да је подручје у којем смо пронашли те објекте било подручје обредне активности. Тренутно не можемо да будемо сигурни око контекста предмета и да њихова локација није резултат кретања воде или других фактора”, нагласила је.

Верују да два пронађена обредна предмета припадају месту на којем су откривена и тврди да би се, ако то заиста и потврде, барем један део језера могао назвати светим. Већ имају општи поглед где би требало да обаве доста сложенија ископавања у надолазећим годинама, додала је. Следећа експедиција на језеру биће у августу.

Прочитајте ОВДЕ драматично упозорење научника.

Извор: Курир/Miror

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА