Најновије

ПОМПЕО НЕНАЈАВЉЕН СТИГАО У БАГДАД! Нешто га опасно жуља тај Иран, чим је искулирао Ангелу Меркел!

Амерички државни секретар Мајк Помпео ненајављено је стигао у Багдад, извештава АФП наводећи извор ирачке владе. Мајк Помпео слетео је у Багдад касно у уторак, наводи АФП. Очекује се да ће се амерички државни секретар сусрести с премијером Ирака Аделом Абделом Махдијем.

Мајк Помпео (Фото: Јутјуб)

Раније је Мајк Помпео требао да се састане са немачком канцеларком, Ангелом Меркел, као и са немачким министром иностраних послова Хеиком Масом на разговорима у Берлину. Међутим, састанак је отказан због "међународних сигурносних питања", извештава Ројтерс, позивајући се на извор немачке владе.

Та посета уследила је два дана након што су Сједињене Државе најавиле распоређивање ударне групе авиона и бомбардера на Блиски исток под изговором да се суочавају с "иранском претњом". Крајем априла Ирак је био домаћин једнодневног самита, који је окупио суседе у земљи: Сирију, Турску, Јордан и Кувајт, као и два дугогодишња ривала - Саудијску Арабију и Иран.

Самит је обележио помак у спољној политици Ирака, при чему је земља преузела улогу посредника у региону, док је амерички председник Доналд Трамп оживео концепт анти-иранског савеза народа Залива из доба Обаме.

У јануару, Мајк Помпео, док је завршавао своју турнеју на Блиском истоку, у говору у Каиру приметио је да САД раде на изградњи нове блискоисточне алијансе коју предводи Вашингтон. Према његовим речима, Бела кућа ради на стварању стратешког савеза на Блиском истоку који би окупио чланове Савета за сарадњу у Заливу (Бахреин, Катар, Кувајт, УАЕ, Оман и Саудијска Арабија), као и Египат и Јордан.

Сиријска војска објавила снимак жестоке борбе за северну Хаму. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА