Најновије

НЕПРИЈАТЕЉ НЕУТРАЛИСАН: Убијен борац из непријатељског батаљона!

На северу Сирије убијен је члан украјинског "добровољног" батаљона који се борио на подручју Донбаса у источној Украјини.

Сиријска војска (Фото: Јутјуб)

Према извештајима, колону милитантних војника Хаџат Тахрир ал Шама, под командом команданта поља Абу Хашида, гранатирали су непознати борци у близини града Икард, провинције Алеппо. Милитанти су били на путу да помогну онима који се већ боре против владиних снага у провинцији Хама.

Једно камионско возило је уништено, а у њему је био командир на терену са позивним знаком Абдул-Илгиз Ал Керим, који је умро. Његови другови по оружју тврдили су да је дошао из Републике Крим и придружио се Ибаду ар-рахман одреду. Пре тога, он је учествовао у сукобу у источној Украјини, где је био повређен.

Његова повреда се догодила 2014. године, највјероватније, то се догодило у битци код Иловаиска, гдје је про-кијевска кримско-татарска милитантна група означена као “батаљон Крим” потпуно поражена. Након демонтаже "батаљона Крим" 2015. године, бивши милитанти преузели су уобичајени криминални посао.

Они, користећи оружје добијено у зони сукоба, тероризирали су регион Кијева и Керсона, одајући почаст малим и средњим предузетницима.

Део тих милитаната придружио се још једној ентичко-наоружаној групи - Номан Целебицихан Батаљон. Ова организација је учествовала у економској блокади Крима, коју је подржао Кијев, и заједно са такозваним Мејлисом кримско-татарског народа, (још једна радикална група) учествовала у терористичким нападима који су довели до масовног распада на Криму у 2015. години.

Након што је Кијев био приморан да предузме акцију против разбојника који су побегли, неки од њих, бојећи се прогона, отишли ​​су у Сирију. Ови "демократи" су се придружили милитантној групи "Кримски Џамат", која је створена у Сирији у лето 2015. Само неколико месеци касније, у јесен 2015. године, група се заклела на верност сиријском огранку ал Каиде - Јабхат ал-Нусра.

У 2016. години објављено је да је група која се састоји од кримских Татара формирана унутар Хаџат Тахрир ал Шам (нови бренд Јабхат ал-Нусра). Абдул Илгиз ал Керим започео је своју међународну терористичку каријеру у овој јединици.

Учешће кримских Татара на страни милитантних група које се боре против сиријских владиних снага првобитно је најавио бивши лидер Мејлис Мустафа Џемилев. Посебно, пре неколико година, он је рекао да је кримски татарски милитант, који је био део Хизб ут Тахрира, био разнесен у Сирији од стране рудника.

Ова прича је, између осталог, јасан пример правог лица патриотизма који се спрема у Украјини. Занимљива је чињеница да је овај патриотизам укључивао чак и неке не-украјинске грађане и обучене активисте ИД-а. Ове чињенице су чак пријавиле неке главне медијске куће.

26. децембра 2018. године The Times је објавио чланак под насловом "Путин је и наш непријатељ, каже чеченски борац у Украјини". Она даје поглед на „активисте“ који добровољно помажу напоре украјинских оружаних снага у њиховом сукобу са локалним отпором у региону Донбаса.

Ови активисти, неки су се обучавали у ИД камповима, формирали су батаљон Шеик Мансур и активно деловали заједно са јединицама украјинске војске у зони борбе.

Након Мајданског преврата 2014, Украјина је постала легло разних радикалних група (од исламиста до нациста), мрежа организованог криминала, секти и секташких веровања.

Радикали добијају борбено искуство у зони борбе у источном делу земље. Висок степен корупције и проток оружја из региона Донбаса довели су до брзог раста организованих криминалних група (барем неке од њих чине припадници про-кијевских “добровољних” батаљона). Друштво је подељено политичким и верским ставовима, па чак и етнички.

Кијевска влада и њихови западни спонзори активно раде на обликовању украјинског друштва како би потиснули последње џепове отпора. Медијске куће, невладине организације, па чак и цркве које не делују у оквиру прозападног мејнстрим програма. У надолазећим годинама, очекује се да ће разне исламске секте, неканонске цркве и нова либерална веровања наставити да убрзано расту у Украјини. Ови ентитети ће се користити као средство за укидање традиционалних религија, укључујући ислам и хришћанство. То ће довести до даље атомизације и поделе друштва, што ће бити мека мета за текућу кампању радикализације и пропаганде.

Војска покушала да поврати изугбљене територије! Више о томе ОВДЕ

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА