Најновије

ОПТУЖЕНИ ЗА ИЗДАЈУ ДРЖАВЕ: Зеленски и Кучма за мирно решење са Донбасом!

Зеленски умеренији у приступу проблему на истоку Украјине. Због миротворних предлога Леонид Кучма оптужен за издају.

Владимир Зеленски (Фото: ria.ru)


Предлог да се наредбом забрани украјинској војсци да гађа по цивилним објектима у Донбасу, који је дао бивши председник Украјине Леонид Кучма, изазвао је различите реакције међу политичарима и грађанима Украјине.

Искусни Кучма, којег је нови председник Украјине Владимир Зеленски именовао за преговарача на минским разговорима о Донбасу, објаснио је да не треба одговарати на провокације и гађати по цивиљним објектима јер тако страдају невини људи, као и да Кијев треба да буде тај који ће увести "режим тишине" у ратну зону. Осим тога, предложио је да се Донбасу скине економска блокада.

На ове предлоге експресно је реаговао државни тужилац Украјине Јуриј Луценко, иначе кум бившег председника Петра Порошенка, који је подигао три оптужнице оптужујући Кучму чак и за издају државе.

Државни тужилац Луценко има подршку оних који су против мирних преговора о Донбасу, већ маштају да војнички поразе оне који су им се 2014. године супротставили и формирали своје самопроглашене државе.

На другој страни, Леонида Кучму подржава нови председник Зеленски који својим потезима доноси умеренији приступ проблему на истоку Украјине.

Зеленски се ослања на онај део становништва који је уморан од рата и не жели да свакодневно слуша о новим жртвама у Донбасу.

Председник Зеленски је недавно први пут био на линији разграничења у Донбасу где су противничке позиције удаљене само 400 метара. Он, за разлику од Порошенка, не даје никакве ратоборне изјаве свестан да се само преговорима и мирним путем може вратити онај део Донбаса који није под контролом Кијева.

Због тога је Зеленски за новог начелника Генералштаба украјинске војске изабрао генерала Руслана Хомчака чије су изјаве далеко умереније него његових претходника. Уосталом, он је коментаришући Порошенкове тврдње како се у Донбасу украјинској војсци супротставља руска армија, рекао да су Доњецк и Луганск одавно формирали своје јединице којима координишу руски официри. Иначе, Порошенко је руководиоце Доњецке и Луганске области сматрао терористима и уопште са њима није хтео да се сретне.

И генерал Хомчак, као и председник Зеленски, не види војно решење у Донбасу па стога сматра да нема разлога да се крене у војну акцију повратка територија.

Оштре расправе у Савету безбедности поводом Косова! Више о томе ОВДЕ

Извор: Вечерње Новости 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА