Најновије

САД се спремају да изврше хакерски напад на Ердогана: Руски стручњаци указују на подмукли амерички удар

Спор Турске и САД због одлуке власти у Анкари да купи руски ракетни системи С-400 улази у завршну фазу, па није искључена могућност да се из Вашингтона организује информациони напад на турско руководство.

Илустрација (Фото: mil.ru/ tccb.gov.tr)

Експерти руског Центра за проучавање савремене Турске сматрају да би се Американци упустили у сајбер нападе на лидера Реџепа Тајипа Ердогана само да би показали осталим чланицама НАТО ко је главни у Алијанси.

- У пракси ће Американци увек показивати Турцима њихово место у међународној хијерархији, како га они виде, у улози чувара капије блискоисточног региона. И у томе је основна противречност јер Турци више нису задовољни том улогом - тврди руски стручњак Јуриј Мавашев.

Слично размишља и заменик директора Института за историју и политику Московског државног универзитета Владимир Шаповалов, који наводи да ће САД покушавати да врше притисак на Турску чак и када на причу о куповини С-400 буде стављена тачка.

- Могуће је да ће бити неког информационог напада на турско руководство. За све земље-чланице НАТО то је врло илустративна ситуација која показује да је Северноатлантска алијанса савез у којем постоји једна доминантна сила која покушава да наметне своју вољу - навео је овај експерт.

С друге стране, САД су разочаране понашањем Анкаре, која је упутила своје стручњаке у Русију ради обуке за управљање руским ракетним системом. Шеф Пентагона Патрик Шенахан изложио је детаљан план искључивања Турске из програма испорука бомбардера пете генерације Ф-35 због куповине С-400. Према овом документу, Анкара ће бити искључена из програма до 31. јула, а турски пилоти који се већ увелико обучавају у САД биће враћени у домовину.

Турска је, подсетимо, рачунала на стотинак нових америчких бомбардера Ф-35 у свом наоружању јер је њихова војна индустрија испоручивала поједине компоненте за те авионе. Једна од највероватнијих варијанти за замену Ф-35 могао би да буде руски су-57, сматрају експерти.

Ердоган: Нема назад!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поновио је недавно да не долази у обзир повлачење Турске из споразума с Русима о куповини ракетног система С-400. Он је навео да је руска понуда боља од система "Патриот", који су понудиле САД.

- Не долази у обзир да направимо корак уназад - истакао је Ердоган коментаришући упозорења из Вашингтона.

Бугарска нам нуди да правимо нуклеарку, а где би се градила и колико би коштала прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА