Најновије

БРНАБИЋ: У Женеви о добрим потезима Србије и преосталим изазовима

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас да ће се у обраћању на Међународној конференцији рада у Женеви усредсредити на добре кораке које је Србија до сада спровела, као што је значајно смањење незапослености, али и преостале проблеме, као што су сиво тржиште и одрживост пензионог фонда, а све у контексту изазова 4. Индустријске револуције.

Ана Брнабић (Фото: srbija.gov.rs)

Брнабић је јутрос допутовала у Женеву где се одржава конференција која протиче у свечаној атмосфери, јер се ове године обележава 100 година од оснивања Међународне организације рада (ИЛО). Учесници скупа, међу којима су, поред српске премијерке и председник руске владе Дмитриј Медведев, данас су имали прилику да чују излагања немачке канцеларке Ангеле Меркел, а посебну пажњу изазвао је говор француског председника Емануела Макрона.

Према речима председнице српске владе, Србија је у Женеву позвана циљано да би се разговарало о томе како ће изгледати тржиште рада и какви ће бити изазови у будућности у односу на оно што доноси 4. индустријска револуција. Она је подсетила да је делегација ИЛО пре неколико месеци посетила Србију и да јој је тада и званично упућен позив: "Рекли су да препознају све оно што ми као влада радимо на томе да на оптимистичан начин изађемо у сусрет изазовима 4. индустријске револуције како би наша земља и друштво били победници". Напоменула је да је Србија једна од ретких земаља која на ово не гледа као на негативан изазов, већ као шансу за нас у будућности.

- И данас смо разговарали о томе да ће Србија по много чему бити посебна у свом излагању и то је оно на шта ћемо се ми фокусирати. Фокусираћемо се, наравно, на неке изазове које ми још имамо - додала је Брнабић.

Премијерка ће се обратити учесницима конференције сутра. Како је навела, добра ствар је то што је у Србији за последњих пет година више него преполовљен број незапослених захваљујући реформама из 2014. године. Такође, више него преполовљена је и незапосленост младих, а умногоме је смањена разлика у родној равноправности на тржисту, казала је она.

- И то су добре ствари. Као изазов и даље остаје сиво тржиште и људи који раде а не уплаћују им се здравствене, социјалне контрибуције. Имао велики проблем и са нашим пензионим фондом и његовом одрживошћу. Како се мења тржиште рада и стандарди то ће све више бити један од изазова са којим се суочавају све земље света, па и оне најразвијеније - рекла је премијерка.

Имајући у виду да је Србија једна од само 29 земаља оснивача Међународне организације рада, и ми данас, како је рекла, са правом славимо стогодишњицу оснивања ИЛО: "Након што је 29 земаља основало ову организацију, међу њима и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, она данас броји преко 180 чланова".

На маргинама скупа Брнабић се на кратко срела са словеначким премијером Марјаном Шарецом, са којим је разговарала о његовој првој посети Београду и односима две земље, као и премијером Луксембурга Гзавијеом Бетелом, и председником Кипра Никосом Анастасијадесом. Међу учесницима конфереције су и председник Италије Серђо Матарела, премијерка Норвешке Ерна Солберг, премијер Шведске Стефан Лефвен, председница Генералне скупштине УН Марија Фернанда Еспиноса Гарсес.

Из региона, поред премијерке Брнабић, учествоваће и премијер Словеније Марјан Шарец. Међународна организација рада (ИЛО) основана је 1919. године, XИИИ поглављем Мировног споразума из Версаја као међународна организација трипартитне структуре, по чему је јединствена. Циљ је био промоција социјалне правде и побољшање услова рада и живота у свету.

Сматра се да је управо ова организација дала главне "печате" индустријском друштву, као што су осмочасовно радно време, заштита материнства, закони који се односе на рад деце и др. На 50. рођендан, 1969.године, ИЛО је добила и Нобелову награду за мир. Међународна конференција рада одржава се једном годишње у Женеви и свака од 183 државе чланице заступљена је са четири делегата -два представљају владу, један послодавце и један раднике.

Вулин изјавио да Србија рачуна на руску и кинеску помоћ! Више о томе ОВДЕ 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА