Најновије

Лажни патријарх Филарет не признаје ни Вартоломејев томос ни „Православну цркву Украјине“

Само што су из Цариградска патријаршија и Вашингтон ујединили – украјински расколници се поново деле и разилазе.

Православна црква Украјине (Фото: Јутјуб)

Очекивано?  Очекивано!

„Почасни патријарх“ нове украјинске цркве Филарет Денисенко саопштио је да не признаје „томос о аутокефалији“ који је цариградски патријарх Вартоломеј дао уједињеним расколницима који су се њиме прогласили за „Православну цркву Украјине“ коју не признаје ни једна православна црква у свету.

„Одбацујемо такозвани помесни сабор који је одржан 15. децембра 2018. године. То није био сабор, већ скупљање потписа испод саопштења помесног сабора (о распуштању Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије). И ми ћемо ту одлуку на наредном помесном сабору поништити и она за нас неће важити“, рекао је Филарет на форуму интелигенције „За Украјинску православну цркву! За Кијевску патријаршију“ у Кијеву.

Лажни патријарх украјинских расколника додатно је објаснио:

„Да само знали садржај томоса – не бисмо 15. децембра гласали за аутокефалност. Зато што нисмо имали никакве потребе да једну (од Руске православне цркве) зависност замењујемо другом (од Цариградске патријаршије)“.

Лаже лажни патријарх да није знао. Све је знао и на време и предобро, али он нема намеру да се ограничи само непризнавањем „Православне цркве Украјине“:

„Ми своју Украјинску православну цркву Кијевске патријаршије нећемо обнављати. Она и данас постоји. Она је била, јесте и биће. Ако се неко одвоји, тај ће се одвојити од Кијевске патријаршије и тражиће зависност од Цариградске патријаршије“.

Као доказ зависности ПЦУ од Цариграда, Филарет је навео то да је поглавар нове „Православне цркве Украјине“ Епифан Думенко поставио Грка за свог викарног епископа.

„Зар нема Украјинаца па си поставио Грка? Зашто си именовао Грка? Да ли зато да би тај Грк пратио шта се дешава у Украјини и предавао информације Васељенском патријарху и да ти преко њега стижу налози шта да ради? Зар је то аутокефална црква?“, обратио се Филарет непосредно лажном митрополиту Думенку.

„Нова црква“ у Украјини основана је на „ујединитељском сабору“ у Кијеву у децембру 2018. године након спајања две неканонске црквене структуре активне у Украјини. За поглавара нове аутокефалне цркве изабран је Епифан Думенко.

Филарет је, иако Министарство културе Украјине његову „Кијевску патријаршију“ сматра правно ликвидираном, најавио сазивање „помесног сабора“ своје „цркве“ на којем ће поново активирати своју „Кијевску патријаршију“ и – овако или онако – затражити да се структура коју предводи Думенко, као „митрополија“ потчини њему као „патријарху“ и „Кијевској патријаршији“.

Како тренутно ствари стоје, на његов `сабор` би могла доћи два епископа са проблематичним статусима и део свештеника „кијевске епархије Православне цркве Украјине“.

Биће, нема сумње, весело. По укајински.

Канонска Украјинска православна црква, коју предводи митрополит Онуфриј, одбила је да учествује на том сабору. Руска православна црква је саопштила да је канонски значај скупа у Кијеву ништаван и да је додела томоса из Цариграда „трагични дан у историји светског православља“.

Блер се хвали НАТО агресијом на Југославију! Више о томе ОВДЕ

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА