Најновије

АМЕРИЧКИ УНИВЕРЗИТЕТ: Пентагон већи загађивач од читавих индустријализованих држава!

Америчко министарство одбране је највећи институционални потрошач фосилних горива у свету, показује истраживање Универзитета Браун универзитета.

Пентагон (Фото: pixabay. com)

Пентагон, у чијој је надлежности америчка војска, емитује више гасова са ефектом стаклене баште, више него индустријализоване земље попут Португаије или Шведске.

Емитовао је у периоду од 2001. до 2017. године око 1,2 милијарде метричких тона гасова са ефектом стаклене баште, према објављеном истраживању Универзитета Браун, првом такве врсте у којем су обједињени тако детаљни подаци, преноси америчка тв мрежа ЦНБЦ.

Пентагонове емисије штетних гасова су у свакој од тих година биле веће од укупне емисије многих мањих земаља, поручују аутори те студије.

Резултати истраживања су показали и да, ако би се Пентагон третирао као држава, његове емисије би га учиниле 55. највећим емитером гасова са ефектом стаклене баште у свету.

На ангажовање и пребацивање трупа и оружја отпало је око 70 одсто енергетске потрошње Пентагона, углавном због сагоревања млазног и дизел горива, оцењује се у студији.

У 2017. години, Пентагон је емитовао око 59 милиона метричких тона угљен-диоксида и других стаклених гасова, чиме је, како се додаје, надмашио годишње емисије Португије и Шведске.

По емисији угљен-диоксида Португалија и Шведска се налазе на 57. и 65. месту, респективно, према подацима међународног пројекта Глобални карбонски атлас, наводи се у информацији.

Прочитајте ОВДЕ шта пише амерички магазин Форбс.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА