Најновије

МАКРОН: Шта ако би нова председница Европске комисије била Ангела Меркел?

На ову занимљиву идеју дошао је француски шеф државе Еманеул Макрон, у тренутку док у европским круговима трају убрзане консултације с неизвесним закључцима око именовања на најважним функцијама у Бриселу уочи предстојећег Европског савета, после недавних избора за Европски парламент.

Меркел и Макрон (Фото: Јутјуб)

Главни кандидат је, као што је познато, немачки демохришћанин Манфред Вебер, из исте политичке породице као и Ангела Меркел, испред народњака, који су освојили највише гласова. Али Макрон се противи принципу "шпиценкандидата", сматрајући да су Европи потребни инкарнација, јаке личности, људи који имају лични кредибилитет и компетенције на највишим функцијама. Зато као Јункерову наследницу види управо Ангелу Меркел!

- Европи требају нова лица и нова снага - рекао је Макрон.

Зато је овај предлог Макрона изазвао опште изненађење, јер се Меркелова сама никада није изјашњавала у том правцу и све време, и даље, подржава Вебера.

Многима се, ипак, допала ова идеја због харизматиче појаве немачке лидерке.

Ствари су и с календарске тачке гледишта повољне, јер је Ангела Меркел, због лоших изборних резултата, већ напустила чело своје странке и одавно најавила да се неће кандидовати за нови, пети мандат на месту немачког канцелара. Слободна је, дакле, за нову функцију, иако то ни у једном тренутку није најавила.

Осим Вебера, званично, и Меркелове, кроз Макронов предлог, кандидати за новог председника Европске комисије су и досадашњи први потпредседник Франс Тимерманс, комесарка за конкуренцију Маргрет Вестагер и преговарач за "брегзит" Мишел Барније, али, у последње време, и директорка ММФ Кристин Лагард, некадашња француска министарка економије у време председниковања Николе Саркозија. Жан-Клод Јункер је одавно поручио да се неће кандидовати за други мандат.

Кина је овај пут оштро упозорила Велику Британију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА