Најновије

НЕВИЂЕН СКАНДАЛ: Европска унија признала "велику Албанију"

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изазвао је незапамћени дипломатски скандал када је после разговора са албанским премијером Едијем Рамом, одговарајући на новинарска питања, под територију Албаније де факто сврстао и Косово и Метохију?!

Жан-Клод Јункер (Фото: Јутјуб)

Наиме, Јункер је прво, док је одговарао на питање о "великој Албанији" и изјавама политичара из Тиране и Приштине о уједињењу, изјавио да "нема смисла антиципирати то што неки предвиђају на западном Балкану између Албаније и Северне Македоније", не помињући уопште Косово, као да је оно већ део Албаније, па сад упозорава да тој територији не треба придруживати Северну Македонију.

- То није оствариво и само би нашкодило процесу уједињења континента - оценио је Јункер.

Новинарима у Бриселу у првом тренутку учинило се да је Јункер одговарајући на питање о идеји уједињења Албаније и Косова направио лапсус, заменивши "предвиђања између Албаније и Косова" са "предвиђања између Албаније и Северне Македоније". Међутим...

На молбу Танјуга да појасни о чему је тачно говорио Јункер и да ли је у питању лапсус, портпаролка Европске комисије Маргаритис Шинас нагласила је да се одговор председника ЕК "јасно односио на Северну Македонију". Тек да не буде никакве дилеме...

Анђелковић: Ако Јункер и остали прихватају великоалбански пројекат, онда је легитимно право да ми тражимо уједињење са РС

Подсетимо, уочи самита Брдо Бриони у Тирани Хашим Тачи и Еди Рама говорили су о националном уједињењу Албанаца и потпуном отварању границе између Албаније и тзв. Косова, те припајању три општине са југа централне Србије косовској територији.

Аналитичар Драгомир Анђелковић за Српски телеграф каже да, ако се не ради о лапсусу, онда се ради о прихватању идеје великоалбанског пројекта од западних центара моћи, што је изузетно опасно.

- Ако Јункер и остали прихватају великоалбански пројекат, онда је легитимно право да ми тражимо уједињење са Републиком Српском и враћање дела Косова под јурисдикцију Београда - оцењује Анђелковић.

Миливојевић: Запад толерише све што ће у суштини довести до "велике Албаније"

Према речима каријерног дипломате Зорана Миливојевића, Јункеру очигледно ствари измичу из руке чим тако меша појмове.

- Јункер је у одласку, али оно што је проблем за нас јесте што Запад игра на карту албанских интереса на овим просторима, толерише све те активности које ће у суштини једног дана довести до "велике Албаније" - закључује Миливојевић. 

Ивица Дачић упозорио на могућност ескалације сукоба у јужној српској покрајини! Више о томе ОВДЕ

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА