Најновије

АМЕРИКА ПОСЛАЛА РАКЕТНИ РАЗАРАЧ У ОМАНСКИ ЗАЛИВ! Наоружан је крстарећим ракетама, ситуација на ивици сукоба

САД су послале још један ратни брод у Омански залив. Стејт департмент је оптужио Иран да је напао два тенкера у заливу, што Техеран пориче.

Амерички разарач Мејсон (Фото: navy.mil)

Ракетни разарач "Мејсон" придружиће се разарачу "Бејнбриџу" у близини оштећеног танкера, одмах недалеко од Персијског залива. 

Борбена команда базирана на Флориди назвала је нападе на танкере "јасном претњом међународној слободи пловидбе и слободи трговине".

"Ми нисмо заинтересовани за нови сукоб на Блиском истоку", додао је се у саопштењу ЦЕНТЦОМ-а (Централна команда).

"Бранићемо наше интересе, али рат са Ираном није у нашем стратешком интересу, нити у најбољем интересу међународне заједнице."

Изјава је уследила неколико сати након што је амерички државни секретар Мајк Помпео оптужио Иран да је извршио нападе на два танкера Оманском заливу, тврдећи да се Техеран „бори“ против „успешне кампање максималног притиска“ санкцијама од стране Вашингтона.

Помпео није понудио никакве доказе за своје оптужбе, а само је америчка "процена" да Иран стоји иза напада на танкере, јер нико други у региону није имао потребну "софистицираност", изузетно дубиозна тврдња. Покушао је да представи најновији инцидент у "контексту четири године изнепровоциране агресије на земље које воле слободу", нудећи листу догађаја у Јемену, Ираку и чак Авганистану, а у које је наводно умешан Иран, али опет без икаквог доказа ни за један од њих.

Иран је одбацио оптужбе које долазе из Вашингтона, истичући да је тaнкeр који је повезан са Јапаном нападнут док је јапански премијер Шинзо Абе био у посети Техерану у мисији мира.

"Само рећи `сумњиво` није довољно да би се добро описало оно што се јутрос догодило", саопштио је ирански министар Џавад Зариф.

Саопштење ЦЕНТЦОМ-а долази неколико минута након што је Помпео уочен како напушта Пентагон, након састанка са вршиоцем дужности министра одбране Патриком Шанаханом.

Руски бомбардери спасили турску осматрачницу у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА