Најновије

НИСУ ИМ ОСТАЛИ ДУЖНИ: Индија повукла потез који ће заболети Америку!

После Кине, Европске уније и Мексика је администрација Доналда Трампа ушла у царински обрачун и са Индијом. Многољудна азијска земља није остала дужна и подигла је царине на америчке бадеме, орахе, јабуке…

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Бадеми нису шала у Индији – а значајан су извозни производ Сједињених Држава. Индија је њихов највећи купац и годишње увезе тих коштица за више од пола милијарде долара. Истина, та сума није значајна као увозна вредност производа око којих се води трговински рат САД и Кине, али је симболични почетак царинског обрачуна Вашингтона и са другом земљом света која броји преко милијарду становника.

Почетком јуна је Трампова администрација укинула трговинске повољности које је Индија као „земља у развоју“ уживала при извозу у САД. Погођена је роба у вредности од 5,6 милијарди долара годишње, коју су Индијци до сада извозили без царина.

Сада је званични Њуделхи одговорио подизањем царина на 28 производа: осим бадема, на списку су ораси и јабуке. Индија је други највећи увозник америчких јабука које плаћа 142 милиона годишње. Како је саопштено, царине почињу да важе већ од недеље (16. јун).

Трамп је раније критиковао Индију због високих царина, сматрајући да упркос интензивним преговорима фирмама из Сад није омогућем „праведан и примерен“ приступ том огромном тржишту. Односе затежу и индијски закони који отежавају пословање онлајн-трговинама попут Амазона као и понуђачима кредитних картица.

Доналд Трамп од почетка мандата циља државе које сматра одговорним за масне спољнотрговинске дефиците своје земље. На мети су највише Кина, ЕУ и Мексико. Највећа претња према Европи – а посебно према Немачкој – су најављене посебне царине на увоз аутомобила.

Прочитајте ОВДЕ какво је то упозорење за Израел.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА