Најновије

НОВИ КИНЕСКИ РАДАР НИЈЕ ОПАСАН САМО ЗА НЕВИДЉИВЕ АВИОНЕ: Инжењер открио која је највећа предност система који нема премца! (ВИДЕО)

У Кини је развијен нови радар, који решава бројне проблеме досадашњих уређаја. Види далеко иза хоризонта, једноставан је за руковање и омогућава обарање америчких невидљивих авиона, открива инжењер који га је развио у интервјуу за часопис "Naval and Merchant Ships”.

Кинески радар (Фото: Јутјуб)

Америчка моћ је, између осталог, заснована на великој предности у ваздухопловним оружаним снага. Дуго ниједна друга земља није имала борбене авионе и бомбардере са тзв. стелт технологијом, а данас је имају и Кина и Русија.

Ови авиони нису невидљиви у правом смислу те речи, али стандарни радари их веома тешко региструју, зато што одбијају електромагнетне таласе које ти радари емитују. Да би ракета доспела до циља, морала би да идентификује сигнал, а сада је тај трик наводно успео Кини.

Радарски систем, који је развио Лиу Јонгтан, представља савршенију верзију познатог високофреквенцијског радара с површинским таласима (High Frequency Surface Wave радара, HFSWR), открива инжењер у интервјуу.

Главна предност ових система је у томе, што за разлику од уобичајених радара, виде иза хоризонта. Они имају преглед над широким простором, а да им притом није потребан летећи систем, јер емитују површинске таласе који се простиру дуж заобљене површине Земље.

"Верзија система са потпором с копна препознаје непријатељске објекте са удаљености од више стотина километара, што доприноси проширењу домета кинеских поморских система за рано упозоравање и одбрану", објашњава Лиу Јонгтан.

"South China Morning Post" извештава да је Лиу Јонгтан почетком године добио највеће признање које Кина додељује научницима и новчану награду од 1,1 милиона евра за радарски систем, који ће чинити "прву линију одбране земље".

Велика таласна дужина радара омогућиће регистровање авиона који користе специјалне заштитне материјале и дизајн како би били "невдиљиви" за радаре, али од површинских таласа високе фреквенције нема заштите. Највећа новина је величина система, који је толико компактан да може да се користи и на бродовима. Према речима инжњера, један радар може да надзире подручје површине Индије.

HFSWR радар је безбедан од ракета, које онеспособљавају радаре, тако што мере таласе које радар емитује и на тај начин га откривају. За пријем фреквенције радара, међутим, неопходна је релативно велика антена, коју ракета не може да носи.

Осим што може да открије авионе са стелт технологијом, нови радарски систем има још једну предност. Систем инсталиран на копну или броду, који види иза хоризонта, знатно је јефтинији од флоте извиђачких авиона попут Авакса (НАТО). За разлику од авиона, овакви системи раде 24 сата дневно, без обзира на временске прилике. Уколико би инсталирала такав систем на ратни брод или чак риболовачку флоту, Кина би без великих трошкова могла да надзире огромна подручја широм света.

САД убациле опасан софтвер у руске системе како би послала упозорење: "Платићете цену”. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: stern. de/Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА