Најновије

Оркестар и Путници победници четвртог фестивала музичког документарног филма Док'н'Ритам

У Дому омладине Београда, у недељу, 16. јуна завршен је овогодишњи фестивал музичког документарног филма „Док’н’ритам“.

Са фестивала (Фото: Правда)

Главну награду жирија добио је филм „Оркестар/Тхе Банд“ Ладислава Кабоша, прича о ромској групи „Ломнике Чаве“, талентованим аутсајдерима и њиховој амбицији да зарађују за живот од музике, путујући у оронулом комбију и пратец́и свој сан о наступу на великом музичком фестивалу.

Жири у саставу Теа Лукач, Милен Алимпијевић и Момчило Бајагић - Бајага одлучио је да додели специјално признање филму „Раинеy“ Милоша Тасића. Јунак филма је Марк Раинеy (Марко Марјановић), српски независни музичар рођен без четири прста на левој руци који, упркос томе, постаје гитариста и прераста у локалну звезду.

Филм „Путници“ ауторке Тине Шимурине, који је премијерно приказан у Србији, добио је награду публике.

Током четири дана трајања фестивала, на Дорћол Платз-у, у Дому омладине Београда и Дому културе Студентски град публика је имала прилике да види филмове о првом албуму групе „Лаибацх“, Влади Креслину, путовању бендова кроз различите егзотичне дестинације и њихове доживљаје током турнеја, мултимедијалним панк и џез уметницима, „Небеску тему“, пут познатих блузера од Хрватске до Мемфиса... У секцији „Wорк ин прогресс“ представљени су документарни пројекти националне продукције у настајању – Девојчице рокају" и “YУ Група – прича о братству и јединству” Дарка Лунгулова.

Поред филмова, посетиоци „Док’н’ритма“ у програму Нотабоок, присуствовали су трибинама и промоцијама књига „Живот са Иди(ј)отима“ Ненада Марјановића Др. Фритза, „Нашао сам добар бенд“ Бориса Хрепића, „Памтите ме по пјесмама мојим“ Богице Мијатовића, „Тренутак који чекам“ Мирослава Димића „Музика & муабети“ Ненада Георгиевског и "Роад то Вудсток-Како направити највећи фестивал на свету", чиме је обележено 50 година од највећег музичког фестивала на свету. 

На затварању четвртог издања фестивала „Док’н’ритам“ у Дому омладине Београда на „Зидићу“ свирао је бенд „Лагана среда“, музичари који су победили на овогодишњем „БУНТ РОК фестивалу“.

Фестивал музичког документарног филма „Док’н’ритам“ први пут је одржан 2016. Фестивал се састоји од такмичарског и ревијалног дела.

У такмичарском делу за награду жирија и награду публике такмиче се документарни филмови чија је тема музика. Награда фестивала састоји се од реплике скулптуре чији је аутор европски познат вајар Витолд Кошир и наградног фонда Филмског центра Србије. „Док’н’ритам“ је у четвртом издању освежен и оснажен у области визуелних порука захваљујући Тз_ТееЗ-у, новим саборцима фестивала.

У ревијалном делу приказују се музички документарци светске продукције, а концерти су такође саставни део програма, као и гостовања музичара и филмских стваралаца који учешћем на трибинама и тематским панелима доприносе афирмацији основне идеје, а то је чување докумената нашег ритма, што је тематски оквир фестивала.

Прочитајте ОВДЕ какав је то спектакл почео у Београду.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА