Најновије

ДАЧИЋ У БРИСЕЛУ: "Наши циљеви се поклапају!"

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поновио је данас у Бриселу да је један од примарних спољнополитичких циљева Србије чланство у ЕУ, и да у том контексту свеобухватна сарадња са земљама региона и шире, опредељеност за регионални економски развој, као и размена културних вредности и несметано кретање људи и капитала остају принципи и вредности за које се снажно залаже.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Како је саопштило Министарство спољних послова Србије, на Министарској конференцији о сарадњи држава чланица Организације за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ) са државама чланицама Европске уније, он је рекао да она иста уверења, принципи и визије које је унела приликом учлањења у БСЕЦ, у великој мери одређују Србију и као кандидата за члана ЕУ.

"Интересантно је посматрати у коликој мери се циљеви и настојања две организације поклапају, а када се циљеви поклапају, онда се најчешће поклапају и изазови, или боље рећи, проблеми с којима се суочавамо на путу реализације тих циљева. На срећу, на том путу нисмо сами, већ корачамо заједно с поузданим и искреним партнерима, пођеднако снажно опредељеним да овај регион учинимо још бољим местом за живот", рекао је Дачић.

Он је оценио да је интерес обостран, јер поред географског основа који природно налаже сарадњу, равномеран и прогресивни привредни развој земаља Црноморског региона је у директном интересу земаља ЕУ појединачно, али и ЕУ у целини.

Посебно је указао на значај развоја инфраструктуре чији ефекти имају далекосежне позитивне последице и излазе ван државних граница, и истакао да му је задоволство да обавести да Србија већ годинама уназад значајне напоре усмерава управо ка модернизацији и изградњи инфраструктуре у свим сегментима саобраћаја, укључујући и пловне путеве.

"Намеравамо да истрајемо у намери да модернизујемо постојећу и изградимо нову инфраструктуру, свесни да је она основа за чвршће повезивање на националном, али и на наднационалном нивоу. Поменути напори значајни су како за Србију, регион, тако и за Европу у целини", рекао је шеф српске дипломатије.

Он је подседтио да бржи проток људи и робе даје замајац развоју привреде, а јаке привреде повлаче за собом и развој осталих друштвених вредности, стабилне стандарде, културу и олакшавају остваривање заједничких циљева земаља региона.

"Речи као што су "потенцијал", "одговарајући оквир", "синергија", вероватно су најчешће коришћене у нашим обраћањима на скуповима БСЕЦ. Мислим да смо данас на правом месту, овде у Бриселу, да ове речи претворимо у конкретне идеје, да те идеје добију своје званичне називе у виду пројеката, да пројекти добију конкретне људе који ће бити задужени за њихово спровођење и који ће нас на редовној основи о томе извештавати. Наши пријатељи из ЕУ врло добро владају таквим механизмима, а ми на том плану настојимо да што више од њих научимо и применимо", рекао је Дачић.

Он је истакао да ће у том смислу, Србија настојати да, у наредном периоду, допринесе и у фази планирања и у фази реализације конкретних пројеката, кроз сарадњу са нашим бугарским и румунским партнерима, као чланицама ЕУ, а у оквиру БСЕЦ".

Дачић је предложио да слично БСЕЦ, у чијем оквиру постоји радна група за сарадњу са ЕУ, и ЕУ формира случну радну групу.

На скупу у Бриселу, чији су домаћини министри спољних послова Бугарске и Румуније Катарина Захаријева и Теодор Виорела Мелешкану, и комесару ЕУ за животну средину, поморска питања и рибарење Кармен Вела, учествују и министри и високи дипломатски званичници Србије, Русије, Азербејџана, Пољске, Мађарске, Грчке, Турске и Украјине.

Академик Матија Бећковић изјавио да га је срамота што има црногорско држављанство! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА