Најновије

ШАРЧЕВИЋ СЕ КОНАЧНО ОГЛАСИО ПОСЛЕ АФЕРЕ СА ТЕСТОВИМА: Понудио сам оставку својим шефовима, али ово није Хашки трибунал!

Министар просвете, науке и технилошког развоја Младен Шарчевић изјавио је да је својим "шефовима" понудио оставку на ту функцију после афере са објављивањем тестова за полагање мале матуре из математике.

Шарчевић тврди да су три жене одговорне за крађу тестова (Фото: Јутјуб)

Шарчевић је рекао да се у уторак десио пропуст приликом пројекта мале матуре и да су три особе женског пола учествовале у том ланцу.

Како је навео, тест је узет, дат је другој особи, све преко Вајбера, снимљен је и послат особи која се бави медијима. Истакао је да су људи проверени и да је полиција урадила свој део посла.

Шарчевић је указао да је он говорио да је сам пројекат мале матуре, због начина на који се ради већ осам година, само по себи ризичан. 

"Све моје изјаве до сада су биле да је мала матура много лоша и ризична а да је велика формална. Ја сам задесио министарство које није ни покушало да уреди област матуре. Морало је 2012. да се то уради. Многи који критикују сада били су у тим тимовима", навео је Шарчевић.

Када је реч о процедурама, министар каже да је у АД "Политика", где се већ три године раде тестови, све под камерама и да људи из БИА-е и МУП-а све контролишу.

"Онда смо спречили да се на самој малој матури преписује, па смо сменили шест начелника управа. Па смо онда спречили да се поправљају тестови приликом прегледања. Значи, имате сада у упутствима да директор школе, када добије тест, мора да га одложи на безбедно место", рекао је Шарчевић и навео да су неки директори или директор то данас оставили "на изволите". 

Шарчевић тврди да је модел направљен да пролази 2.000 руку. 

"Ако ће неко да узме командну одговорност, узећу ја. Али није ово Хашки трибунал. Ми бисмо по том основу, уз систем од 125.000 људи који раде и милион који добија услугу, морали да имамо министре као марамице, да их дневно мењамо", каже Шарчевић.

Додаје да родитељи не морају да брину и да је се регуларно. Како каже, лажни профили на друштвеним мрежама узбуњују јавност. 

Када је реч о тестовима из матерњег језика, каже да је дистрибуција била одлична. 

"Сутра раде комбиновани тест. Нека деца ће бити разочарана. Нека кажу да су добила дан више. Ја се свакако свима извињавам, али се извињавам и мом тиму", рекао је министар. 

Истиче да ће и сутра и прекосутра на испиту дати резервне варијанте. 

"Ми имамо сценарије за ове ствари. Зато што знамо у каквој средини живимо", рекао је он.

Шарчевић је навео да је његова морална одговорност у томе што је одједном почео да ради много посла и да је најлакше било не бавити се својим послом.

"Није ово Хашки трибунал да постоји командна одговорност. Имате систем који је зарђао деценијама и за две и по године стижете да га дигнете на 95 одсто успешности. То каже ЕК. Ако треба министри да се мењају на дневном нивоу због чаршије, странака, неких синдиката, онда то нека ради онај ко је одговоран", сматра Шарчевић.

Наводи да његови шефови од њега увек имају бланко оставку и да ју је и данас понудио.

"Они то увек могу од мене да затраже, ја лично сам одговоран човек. Систем се уређује, бољи је, само што то нико не жели да види на тај начин. Увек се оваква једна ситуација драми, политизује", каже Шарчевић.

Бројне политичке странке, синдикати и организације су затражиле оставку Шарћевића. Опширније прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА