Најновије

НОВИ ЕВРОПСКИ БОРБЕНИ АВИОН: Немачка, Француска и Шпанија се удружиле у прављењу моћне летелице, који ће бити ноћна мора за радаре!

Француска, немачка и шпанска министарка одбране потписале су у понедељак на Сајму ваздухопловства у Буржеу уговор о развоју новог европског борбеног авиона.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

До 2040. године систем борбених авиона "Future Combat Air System” треба да замени застареле борбене авионе Торнадо и Јурофајтер немачког Бундесвера, као и авионе Рафал, које користи француско ратно ваздухопловство.

У плану је развој вишенаменског борбеног авиона с посадом пете генерације, који би се користио у комбинацији с другим оружаним системима са и без посаде, као што су дронови. Први пробни лет планиран је за 2026. годину.

У присуству француског председника Емануела Макрона и министарки у предграђу Париза приказан је први модел новог борбеног авиона, а руководиоци пројекта су концерни "Ербас" и "Дасо авиасион".

Први корак након потписивања уговора о развоју биће развој концепта, а до 2025 биће издвојена оквирна средства од четири милијарде евра.

Нови борбени авион ће, за разлику од модела Јурофајтер и Рафал, имати оружје сакривено у трупу, концепт који је карактеристичан и за водеће америчке моделе Ф-22 и Ф-35. На тај начин се побољшава ефекат "невидљивости" - непријатељским радарима ће бити веома тешко да га открију.

Немачка министарка одбране Урзула фон дер Лајен изјавила је у Буржеу да је европски борбени авион "потпуно нов велики корак напред" ка модернизацији Бундесвера. Она је истакла да је потписивање уговора велики дан за планирану европску војну унију, "јер први пут имамо заједнички пројекат за европски борбени авион". Чињеница да су се и Шпанци прикључили то само потврђује, истакла је она.

Због високих трошкова, пројекат за нови европски борбени авион наилази на оштре критике у Немачкој, будући да се говори о укупним трошковима од око стотину милијарди евра.

Прочитајте ОВДЕ како је турска звер ућуткала Амере.

Извор: Блиц/focus. de

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА