Најновије

АМЕРИ ЋЕ ПОБЕСНЕТИ, ИРАН ИМ ОБОРИО ШПИЈУНСКИ ДРОН! ТЕХЕРАН: Ушли су у наш простор!

Иран је оборио амерички борбено-извиђачки дрон РК-4 који је летeо изнад провинције Хормузган, тврди Техеран. Америчка војска је одбила да коментарише.

Амерички дрон (Фото: Јутјуб)

Ваздухопловне снаге Исламске револуционарне гарде обориле су "амерички шпијунски дрон" који је нарушио иранску територију. Дрон, идентификован као РК-4 "Глобал ховк" од стране државне агенције ИРНА, летео је изнад Кух Мубарака у провинцији Хормузган.

РК-4 обично лети на великој надморској висини како би обавио извиђачке мисије.

САД још увек нису одговориле на тврдње Техерана, иако је Пентагон оптужио Иран у недељу о неуспелом покушају да обори амерички дрон који је прошле седмице осматрао један од нафтних танкера нападнутих у Оманском заливу.

Портпарол америчке Централне команде (ЦЕНТЦОМ) капетан Бил Урбан изјавио је за АП да, "није било дрона над иранском територијом".

Међутим, неименовани амерички званичници су рекли за АП и Ројтерс да је амерички дрон заиста оборен изнад Ормуског мореуза. Ови извори кажу да је морнарички дрон МК-4Ц Тритон - погођен иранском ракетом земља-ваздух. Према Ројтерсовом извору, инцидент се догодио у међународним водама.

Тензије између САД-а и Ирана су високе, са гласинама да САД планирају "тактички напад" као одговор на прошлонедељне нападе на јапански и норвешки нафтни танкер у Оманском заливу. Док су САД одмах окривиле за те нападе Иран, објашњење државног секретара Мајка Помпеа о нападима значајно одступа од сведочења јапанских морнара једног од оштећених бродова, а чак су и амерички савезници захтевали додатне доказе пре него наратив кривице ставе на Иран.

Американци само што не пузе пред Ердоганом и не лижу му ципеле. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА