Најновије

ДИВЕРЗАНТИ СТОП: Бригада која штити Кримски мост јача за четири брода „Грачанок“

Пловила класе 21980 „Грачанок“ су опремљена средствима за претрагу морског дна и детекцију ронилачких диверзаната и њихове технике, али и са савременом опремом за потражно-спасилачке операције на великим дубинама

"Грачанок" (Фото: јутјуб)

Бригада Росгвардије која се налази у Керчу (ова јединица је образована за обезбеђење Кримског моста) добиће четири противдиверзиона брода „Грачанок“, рекао је први човек министарства Виктор Золотов.

„Овом догађају су претходиле три године заједничког рада специјалиста из нашег министарства и бродограђевинских компанија. Његов резултат је пријем у наше јединице четири брода из поменуте серије“- рекао је Золотов за време церемоније свечаног поринућа првог брода „Грачанок“ који је спуштен у воду у фабрици „Вимпел“ која се налази у граду Рибинск.

У информативној служби Росгвардије су прецизирали да ће сва четири брода стићи у град Керч на јесен ове године. После спуштања „Грачанока“ у воду у плану је да његова будућа посада остане наредних неколико недеља у граду Рибинск, где ће се детаљно упознати са бродом.

„Грачанок“ има високе квалитете када је у питању покретљивост и пловност. Ово нам даје нове могућности када је у питању извршавање знатно ширег спектра задатака, који су до сада били својствени бродовима вишег ранга“- рекао је Золотов.

Према његовим речима, бригада Росгвардије која ће обезбеђивати овај мост ће добити средства која ће ефикасно моћи да детектују подводне диверзанте и њихову опрему, у циљу спречавања свих непожељних активности који могу да дођу из морских дубина. Поред тога брод „Грачанок“ ће бити опремљен специјалним ронилачким комплексом помоћу којег ће бити могуће извођење специјалних потражно-спасилачких операција на дубинама и до 300 метара.

Кримски мост повезује Краснодарски крај и полуострво Крим, где по својим димензијама спада у највећи мост у Европи са 19 км дужине.

Председник Русије В.В. Путин је 15.маја 2018.године године свечано пустио мост у саобраћајну функцију, која се за сада обавља само моторним возилима. Руске грађевинске и саобраћајне компаније убрзано постављају железничке шине преко овог моста, па ће мост и за овакву врсту саобраћаја бити оспособљен до краја текуће године.

Нешто више о броду „Грачанок“

Противдиверзиони брод класе 21980 „Грачанок“ је специјализован за борбу против ронилачких диверзантско-терористичких група и средстава, у циљу заштите пунктова базирања и објеката који се налазе на обали и ближој морској акваторији. До сада је изграђено укупно 16 оваквих пловила, док се у овом моменту гради још шест нових бродова.

Брод је дугачак 31,04 метра, а широк 7,4 метра. Његова газ износи 1,85м. Укупан депласман достиже 139 тона. Покрећу га два дизел мотора који му омогућавају брзину пловљења и до 23 чвора. Са пуним капацитетом резеровара „Грачанок“ може да пређе даљину од око 200 наутичких миља. Посада се састоји од осам људи, а на отвореном мору његова аутономија износи пет дана.

Што се тиче опреме која је интегрисана на „Грачанок“, брод је опремљем навигационо-радарском станицом МР-231 „Пал“, затим вишенаменским опто-електронским комплексом за праћење ближе ваздушне и поморске ситуације МТК-201, аутоматизованим системом везе Р-779-9, интегрисаним кружним системом „Мостик-21980“, хидроакустичном станицом за откривање подводних диверзаната и њихове технике МГ-757 „Анапа“, ТВ-навођеног подводног апарата „Фалкон“ којег је развила компанија Saab Seaeye Co.LTD са радном дубином и до 300 метара, као и комплекса „Каљмар“ који омогућава детаљно скенирање морског дна до 200 метара дубине,при кретању брода брзином до 8 чворова.

Што се наоружања тиче, „Грачанок“ је опремљен са тешким митраљезом у калибру 14,5мм и противдиверзионим бацачима граната ДП-65А и ДП-64. За заштиту брода од нисколетећих ваздушних циљева ту се налазе и ЛПРС „Игла“ („Верба“) у количини од четири комада.

Вашингтон послао јасну поруку Ирану да желе рат, како је комадант иранске гарде одреаговао, сазнајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА