Најновије

ЛОПТА ЈЕ САДА КОД ШИПТАРА? Србија не упада у клопку Париза, зато што не прихвата капитулацију!

Да би се одржао састанак у Паризу, Албанци би морали да укину таксе. Јер, ни Меркелова ни Макрон не желе још један фијаско.

Вучић и Макрон (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да, са 99 одсто сигурности, може да каже да састанка у Паризу неће бити. По његовим речима, Албанци нису спремни да разговарају ни о чему важном, као и да су на посебан начин желели да пошаљу поруку Немцима и Французима да нису Европљани ти који треба да решавају косовски проблем.

Лопта у дворишту Албанаца

Политиколог Драгомир Анђелковић коментарише да састанак у Паризу има смисла само ако би то био наставак преговарачког циклуса.

„Да би се за састанак створили услови, на албанској страни је да укине све препреке за даље разговоре. Не треба да се заборави да је позиција Србије била да нећемо да преговарамо о другим стварима док се Бриселски споразум не имплементира. Албанска страна не само да то није урадила, већ је усвојила и таксе које су отежале даље преговоре и на крају је усвојила и преговарачку платформу, која онемогућава сваки компромис“, подсећа Анђелковић.

Председник Србије управо је ове ствари имао на уму када је рекао да су то све ствари које показују да Приштина не жели дијалог и да жели да процесом у потпуности управљају САД и нико више. То, према његовим речима, није реално, а Немци и Французи су поруку добро разумели.

Макрон и Меркелова неће бити изненађени

Анђелковић зато и верује да оваква одлука српског председника није изненађење за Немачку и Француску.

„Мислим да су се те земље и саме вероватно питале да ли има смисла одржати састанак у Паризу, ако ту не може ништа да се постигне. Ако би се поновио Берлин, то би за њих било понижење и показали би тоталну немоћ. Тако да је, чак и за Меркелову и Макрона, добро да нема тог састанка ако нису у стању да укроте Албанце да почну разумно да се понашају. Међународна заједница је показала, после такси, да или не жели да укроти Албанце, или то не може“, истиче Анђелковић.

Он мисли да су косовски Албанци мало изненађени овом поруком председника Вучића, али ствари су дошле до тачке када је свака даља прича бесмислена.

Неко би да понуди - капитулацију

„Мислим да је ово порука Београда, да, ако неко мисли да ћемо ми прихватити капитулацију, грдно се вара. Србија има услове и она ће их све време наметати, а до компромиса се може једино доћи ако свака страна нешто да“, уверен је саговорник Спутњика.

„Мислим да је одлука Приштине да састанка неће бити“, објаснио је Вучић, указујући да су шансе мање од један одсто да Албанци прихвате да се разговара о таксама и да састанка ипак буде.

Председник Србије истакао је да се наша држава понашала конструктивно, озбиљно и да жели дијалог и конструктивно решење, али да не жели да улази у разговоре у којима мора рећи унапред да ће потписати независност, а да о таксама чак и не може да се прича.

Гласноговорница тзв. владе Косова Доњета Гаши рекла је да је Косово спремно да буде део Париског самита и преговора, а да ли ће до њега и доћи, зависи од Француске и Немачке.

Прочитајте ОВДЕ какав је то хитан позив из Меркелиног кабинета добио Вучић.

Извор: sputniknews. com 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА