Најновије

МАЛЕЗИЈСКИ ПРЕМИЈЕР: Јако смо незадовољни јер то је од почетка претворено у врло исполитизирану аферу како би Русија била оптужена

Малезијски премијер оценио је у четвртак "смешном" одлуку да се тројици Руса и једном Украјинцу у ожујку 2020. суди за несрећу авиона МХ17 Малезија Ерлајнса, који је 2014. срушен пројектилом у источној Украјини.

Малезијски премијер Махатир Мухамед (Фото: Јутјуб)

"Јако смо незадовољни јер то је од почетка претворено у врло исполитизирану аферу како би Русија била оптужена", рекао је малезијски премијер Махатир Мухамед новинарима дан након објаве одлуке.

"То је смешно", додао је. "Што се нас тиче, желимо доказе кривице. За сада не постоји никакав доказ. Само гласине". Русија негира умешаност у ту несрећу у којој је погинуло 298 људи, већином Холанђана.

У мају 2018. међународни истражитељи из Аустралије, Белгије, Малезије, Холандије и Украјине објавили су да су утврдили да је пројектил којим је срушен авион потицао из 53. руске противваздушне бригаде базиране у Курску, на западу Русије.

Међународни истражитељи поручили да ће проруски сепаратисти бити приведени пред лице правде. Малезијско министарство спољних послова објавило је раније да жели да суђење буде "транспарентно, веродостојно и ефикасно".

Међународни истражитељи су у у среду објавили да ће Руси Сергеј Дубински, Игор Гуиркин и Олег Пулатов и Украјинац Леонид Карченко, високо позиционирани проруски сепаратисти на истоку Украјине, бити први који ће бити приведени пред лице правде у том случају.

Холандски тужилац Фред Вестербеке рекао је да су оптужени да су на исток Украјине допратили противваздушни систем БУК, којим је, према истражитељима, испаљен пројектил који је 17. јуна 2014. срушио малезијски Боинг 777 који је летео на линији Амстердам-Куала Лумпур.

Русија је оценила да су те оптужбе "неутемељене". САД је позвао Москву да "правда" буде задовољена. Суђење би требало да почне 9. марта 2020. године на суду у Шиполу у предграђу Амстердама.

Могуће је да ће се оптуженицима судити у одсутности јер Русија и Украјина не изручују своје држављане другим земљама. За оптуженицима су издати међународни налози за хапшење.

Прочитајте ОВДЕ шта је све рекао Путин на својој годишњој конференцији за народ.

Извор: Index. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА