Најновије

ОТВОРЕНА ПАНДОРИНА КУТИЈА: Све велике силе хрле на Блиски исток са једним циљем! (ВИДЕО)

Нови амерички распоред 1000 војника на Блиски исток који има у циљу "супротстављање иранским активностима" је наводно укључивање ракетног батаљона, летелице и беспилотне летелице и "друге способности одвраћања", саопштио је гласноговорник Пентагона.

Ирански председник Хасан Рохани (Фото: јутјуб)

“Сједињене Државе не траже сукоб са Ираном, али смо спремни да бранимо снаге и интересе САД-а у региону.”

Вршилац дужности америчког министра одбране Патрик Шанахан изјавио је да је амфибијски транспортни брод класе Сан Антонио, и Патриот ракетна одбрамбена батерија на Блиском истоку, како би помогли америчкој групи “Абрахам Линколн”.

Трупе су послане "у обрамбене сврхе како би се бавиле ваздушним, поморским и земаљским претњама на Блиском истоку."

У међувремену, и Русија и Кина упозориле су САД да шаљу додатне трупе у регион.

"Позивамо све стране да остану рационалне и суздржане, а не да предузму било какве акције да изазову ескалацију напетости у региону, а не да отварају Пандорину кутију", рекао је министар вањских послова Ванг Ји новинарима у Пекингу.

“Посебно, америчка страна би требала променити своје методе екстремног притиска. Свако једнострано понашање нема основу у међународном праву “, рекао је Ванг, упозоравајући да би то могло створити „још већу кризу “.

Ванг је такође позвао Иран да "донесе разборите одлуке", а не да "тако лако напусти" споразум из 2015. године.

Иран је запретио да ће ићи даље у смањењу нуклеарних обавеза до 8. јула, осим ако му преостали партнери у послу - Британији, Кини, Француској, Немачкој и Русији - не помогну у заобилажењу америчких санкција и посебно да јој омогуће продају нафте.

"Одлучност Кине да очува свеобухватни споразум није се променила", рекао је Ванг.

"Спремни смо да радимо са свим странама да наставимо да радимо на пуном и ефективном спровођењу споразума."

На страни Русије, заменик министра иностраних послова Сергеј Рјаков рекао је да би Вашингтон требало да одустане од свог плана да пошаље још војника на Блиски исток и да не ризикује рат са Ираном.

“Сада оно што видимо су бескрајни и одрживи покушаји САД да подстакну политички, психолошки, економски и, да, војни притисак на Иран на прилично провокативан начин. Ово не може да се процени као ништа друго до свесни курс да се изазове рат ”, рекао је Рјаков.

У међувремену, председник Хасан Рохани изјавио је да "Иран неће водити рат против било које нације", у говору уживо на државној телевизији.

Свет “хвали” Иран због његовог суочавања са САД-ом, рекао је он, додајући: “Упркос свим напорима Американаца у региону и њиховој жељи да прекину наше везе са читавим светом и њихову жељу да задрже Иран у изолацији, били су неуспешни. "  

Шта ће комадант иранске гарде урадити ако Амери упадну на њихову границу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА