Најновије

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛИ УЗНЕМИРЕНИ: Ново руско оружје нерешива енигма за Пентагон

Кинески медији преносе да руска технологија представља”главобољу” за Пентагон. Према недавно објављеном чланку, руски уређаји за ометање могу да неутралишу америчке ГПС пријемнике онеспособљавајући их.

Су 57 (Фото: РИА)

Према кинеском порталу Сина, ови ометачи су постали права “главобоља” за САД. Руски гаџети могу да парализују Пентагонове ГПС системе, тако да САД трпе “пораз након пораза”. Недостатак ГПС сигнала значајно смањује ефикасност оружја и резултира губитком муниције, објашњава аутор чланка.

Због тога је Вашингтон почео да разрађује ГПС опрему отпорну на сметње. Тренутно се производи прва генерација ове опреме, али Оружане снаге САД већ инсистирају на модернизацији друге или треће генерације. Разлог за то је руски развој, који све више ствара претње Пентагону.

“Међутим, како је ГПС систем подложан сметњама, лажним сигналима и кваровима, могуће је да ће САД одустати од овог система јер само слаби оружане снаге”, наводи се у чланку.

Према аутору, забринутост САД изазвана је употребом ГПС блокера у Сирији, северној Европи и скандинавским земљама, који су ставили ван употребе пријемнике навигационог система земаља чланица НАТО-а.

“Ово је био велики успех за руске војне навигационе технологије”, рекао је Сина.

Аутор наглашава да Русија “не седи беспослена” и да је посвећена унапређењу технологија у области ГПС-а. “Неопходно је имати напредне електронске комуникационе технологије и одлично знање из области математике, а Руси су познати по томе”, закључио је аутор.

У међувремену, сви Су-57 борци ће бити опремљени супериорним наоружањем према карактеристикама својих страних колега, изјавио је за “Красну звезду” Анатолиј Гуљајев, шеф главних оружаних руских снага.

Гуљајев је у интервјуу за новине подсетио да је Владимир Путин у мају поставио циљ да се потпуно обнове три пука руских ваздухопловних снага са борцима Су-57 до 2028. године.

“Важно је напоменути да су од појављивања борца Су-57 многи страни стручњаци већ ценили јединствене способности руског авиона, који надмашује западне аналоге који су промовисани”, рекао је војни званичник.

Руски борац пете генерације Су-57 први пут је полетео 2010. године. Комбинација високих маневарских способности са могућношћу обављања суперсоничних летова, као и модеран комплекс опреме на летелици и ниска видљивост,  даје му надмоћ над конкуренцијом.

Како Вашингтон планира да победи у нуклеарном рату прочитајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА