Најновије

ОТКРИВАМО КО ЈЕ БОЦАН ХАРЧЕНКО: У Београд стиже руски специјалиста за Балкан!

Нови амбасадор Русије у Србији биће Александар Боцан Харченко, који је каријерни дипломата и специјалиста за Балкан.

Александар Боцан Харченко (Фото: Јутјуб)

Боцан Харченко био је у више мисија које се везују за постсоцијалистички Балкан:

“Свугде где је била Русија, био је и он" - тако професор политичких наука Ненад Кецмановић у најкраћем резимира досадашњи ангажман новог руског амбасадора у Србији.

Дипломата Владислав Јовановић каже да су скоро сви амбасадори Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава били "на претходној пракси" у некој од југословенских република, па тако није ништа ново што Боцан Харченко познаје Србију и Балкан.

"Али јесте ново што се у исто време две силе одлучују да промене амбасадоре и то обојицу са добрим познавањем прилика", рекао је Јовановић.

Имајући у виду да је Боцан Харченко заступао Русију у готово свим овдашњим питањима о којима је одлучивала или посредовала међународна заједница, његов долазак се тумачи као снажније присуство Русије у Србији. Поготово ако се има на уму и да је он био руски представник у Контакт групи која је посредовала у преговорима о Косову и Метохији.

"То ван сваке сумње указује да ће Русија бити ту више присутна у решавању косовског питања, с тим што долазак Боцан Харченка, чини ми се, очекује се у Београду тако да се у томе мало и претерује, јер основни курс руске политике у региону се суштински неће мењати. То је једна за Србију позитивна политика која се неће мењати, а Русија ту неће ићи испред Србије, него ће пратити оно што Београд чини", објашњава Кецмановић.

Владислав Јовановић сматра да је за сада Запад тренирао мишиће и "жртве смо били ми и наши интерси".

"Сада ће морати да се баве више дипломатијом, да уважавају и погледе и интересе и других, а то значи да ће морати и наше интересе, иако ће то чинити с резервом. Ту лежи могућност и наша шанса да у следећем преговарачком процесу, или процесима - јер ће их вероватно бити више, изгледније бранимо наше интересе", навео је Јовановић.

Многи се позивају и на Боцан Харченков ангажман у Сарајеву - и као амбасадора и као члана Савета за спровођење мира, који од Дејтона прати прилике у БиХ.

"У том периоду можемо говорити о другачијем ставу Русије и ако пратите седнице ПИК-а (Савета за спровођење мира) у том мандату, видите да тад почињу изостајања сагласности и издвајања мишљења Руске Федерације на неке теме на које је ПИК имао једностран приступ против Републике Српске - ту већ можете видети фусноте и искључивање Русије из ставова ПИК-а тако да Република Српска сматра пријатељем који је помогао у билатералним односима", истакао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке и председник Скупштине Републике Српске у време када је Боцан Харченко био амбасадор у Сарајеву.

Нови руски амбасадор у Београду почасни је грађанин Бањалуке коју је, кажу, док је био амбасадор у БиХ, посећивао чешће него било који други страни дипомата.

"Не знам да л' се за дипломату сме рећи да нас подржава, али рецимо да нас разуме и у његовом мандату је почело значајно успостављање контаката са Руском Федерацијом и на републичком и на локалном новоу", додаје Радојичић.

Професор Кецмановић, у то време саветник председника Републике Српске, имао је прилику да чешће разговара с руским дипломатом. Описује га као врхунског познаваоца прилика, не само на Балкану већ и шире и као одличног аналитичара.

"Оно што ми је остало у сећању, а то је био период приближавања Турске и Русије с једне стране, а с друге се говорило о Алијином аманету Ердогану, ја сам га питао како ће то утицати на наше прилике и он ми је одговорио, иако ми један део одговора није био уверљив, показало се да је био у праву и прецизно је предвидио све", рекао је Кецмановић. 

Уверен је да ће поновно присуство Боцан Харченка на Балкану бити важно, поготово јер би он због претходног искуства српску позицију могао да посматра регионално, без обзира што ће мандатом бити везан за Београд. Ипак, подвлачи да присуство новог амбасадора неће бити упадљиво и нападно као што би многи очекивали.

У контексту међународних кретања треба посматрати и промену у Руској амбасади.

Наши саговорници кажу да је и досадашњи амбасадор Русије разумео кроз шта је прошла Србија, али да сада долази човек који је у свему томе и директно учествовао.

У дипломатији велике силе пажљиво мере сваки гест, тако да нема дилеме да није случајно што је Кремљ баш сада послао Боцан Харченка у Београд.

Прочитајте ОВДЕкако је Богољуб Карић одговорио на прозивке да је издао Косово.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА