Најновије

ВЕЛИКИ ТРАМПОВ ЗАОКРЕТ: Шиптари доста је било, Косово решавајте са Србима!

Амерички председник Доналд Трамп одлучио је, по свему судећи, да направи до сада највећи политички заокрет у вези са Косовом и Метохијом!

Илустрација (Фото: Правда)

Лидер САД је, после вишегодишњег игнорисања Београда, коначно уважио и српске аргументе и позиве на компромис како би се решио косовски проблем. Трамп је истовремено наредио сарадницима да 'стегну узде' приштинским властима. О томе сведоче последње изјаве америчког амбасадора Кајла Скота, функционера Стејт департмента Метјуа Палмера и америчког аналитичара Едварда Џозефа, који су готово једногласно позвали на компромис Београда и Приштине.

Уклонити баријере

Кајл Скот, амбасадор САД у Београду, каже да тренутно стање у јужној српској покрајини није одрживо.

- Статус кво на Балкану није одржив. Сви губе због застоја у преговорима Београда и Приштине. Они који верују да ће доћи бољи услови у којима ће испреговарати повољнији споразум морају знати да бољег тренутка од овог нема - истиче Скот.

Метју Палмер, заменик помоћника државног секретара САД и Трампов специјалац за Косово, подвлачи да Вашингтон више неће гурати приштинске власти.

- Одавно су прошли дани када су САД, ЕУ, НАТО или УН доносили одлуке које су одговорност косовских лидера и грађана. Време је да Косово ојача сопствене напоре да постигне трајни мир свеобухватним споразумом о нормализацији односа са Србијом. То је једини начин да се спор приведе крају. Успех ће захтевати да Приштина и Београд уклоне баријере и врате се преговорима са флексибилношћу и духом компромиса неопходним за постизање споразума - наглашава Палмер.

Коначно, Едвард Џозеф, политички експерт и сарадник Центра за трансатлантске односе, оцењује да се Албанци са Косова више не могу понашати максималистички.

- Албанци, чији је циљ независност Косова, морају да признају везе Београда са Србима у покрајини. Приштина треба да прихвати и поштује чињеницу да Београд има легитимна права и везе са Косовом - поручује Џозеф.

Велике промене

Коментаришући ове наводе, председник Српског спољнополитичког круга Милисав Паић уверен је да се дешавају велике промене.

- У ситуацији када САД имају озбиљних проблема да широм света спроведу стратешке циљеве, Трамповој администрацији потребан је успех на питању на којем су Клинтонова и Обамина администрација направиле грешке, које су отвориле врата Русији и Кини да преузму контролу. У томе треба тражити објашњење за неочекиване изјаве америчких званичника и аналитичара које наговештавају веће разумевање интереса Србије. Ово уједно значи и да једнострана решења нису прихватљива - закључује Паић.

Турска Приштини испоручила "Кобру", оружје вредно пола милиона долара. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА