Најновије

ЛУКАШЕНКО НАМ ДАЈЕ "МИГОВЕ" БРАТСКИ: Председник Александар Вучић открио детаље уговора о војној сарадњи!

У Србију ће из Белорусије ускоро стићи четири модернизована "мига 29", које је наша земља добила на поклон од председника ове државе Александра Лукашенка.

Миг 29 (Фото: Војска Србије)

Приводи се крају и модернизација ових летелица у белоруском заводу "Барановићи" и оне би најкасније до краја године могле да се нађу у саставу нашег ратног ваздухопловства.

Тиме ће српска авијација да броји укупно 14 "мигова 29" четири плус генерације, што је чини најмоћнијом ваздухопловном силом у региону. Добре вести из Минска јуче је потврдио и председник Србије Александар Вучић, који борави у дводневној посети Белорусији на позив колеге Лукашенка. Он се након "тет-а-тет" разговора захвалио првом човеку Белорусије на испоруци авиона, али и на братској цени ремонта.

- Нема сумње да се налазим у пријатељској земљи. Наши економски односи могу бити још бољи, док су политички односи на највишем нивоу. Захвалио сам се председнику Лукашенку на донацији четири "мига 29" и на томе што су ремонтне цене које смо добили веома повољне. Тиме је Белорусија значајно помогла одбрамбене могућности Србије и ми смо на томе веома захвални - пренео је после састанка Вучић, за кога је на аеродрому у Минску приређен свечани дочек.

Двојица лидера разговарала су и о билатералној сарадњи и свим актуелним спољнополитичким питањима на домаћој и међународној агенди, посебно о ситуацији на Косову.

Председник Вучић се у Минску састао и с председником Молдавије Игором Додоном, док је у петак увече требало да има и разговор у четири ока са руским премијером Дмитријем Медведевом.

- Нама је сарадња са Русијом од изузетног значаја у политичком, економском, социјалном, војно-техничком и сваком другом смислу. Разговараћемо о томе да се у септембру-октобру заврше споразуми за извоз две хиљаде тона цигарета, козјег и овчјег сира у неограниченим количинама, 90.000 литара вињака, ракије без ограничења и крављег тврдог и полутврдог сира до одређених количина - открио је Вучић.

- Чини ми се да сам успео да објасним позицију Србије, детаљно, осим уобичајене захвалности што Белорусија није признала независност Косова и што поштује суверенитет и територијални интегритет Србије. Лукашенко је био једини шеф државе који је дошао у нашу земљу током бомбардовања НАТО, што Србија никада не може да заборави. Тада је показао велико срце и љубав према српском народу - подсетио је Вучић и истакао да постоји потреба да две земље унапреде трговинску размену, која тренутно износи 143 милиона долара, и додао да би се конкретни кораци на том пољу могли реализовати и пре Лукашенкове посете Србији на јесен ове године.

Његов домаћин је уочи састанка истакао да Белорусија гаји посебну наклоност према Србији и српском народу.

- Мислим да треба да додамо више трговине, више економије нашим добрим политичким односима, да осигурамо да наши односи имају солидну основу. Белоруски народ има специјалан однос према Србији. За нас је Србија блиска земља, а Срби близак народ - нагласио је Лукашенко, на чему му се Вучић захвалио, посебно на принципијелној подршци око КиМ.

Памтимо све

Војно-политички коментатор "Политике" Мирослав Лазански каже да су белоруске верзије "мигова" међу најмодернијима на свету.

- Белорусија има фину прецизну технику и механику, раде врло квалитетан ремонт авиона. Они имају врло снажну авијацију и њихове верзије "мигова" су већ у старту модерне и модернизоване. Они ће нама та четири "мига 29" модернизовати на ниво на којем су ових осталих 10 које имамо, и то уз симболичну цену ремонта... Не треба заборавити и да је Лукашенко једини 1999. долетео у Београд и нудио још Милошевићу систем "С300". Тако да наша сарадња одлично напредује, не само на војном него и на економском плану - истиче Лазански.

Прочитајте ОВДЕ где то Шиптари спремају јуриш.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА