Најновије

МЕДОЈЕВИЋ ОПЛЕО ПО МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ: Kо си ти, човече, да постављаш цркву?

Један од лидера опозиционог црногорског Демократског фронта (ДФ) Небојша Медојевић рекао је да последња дешавања у Црној Гори око статуса Српске православне цркве (СПЦ) представљају "озбиљну политичку провокацију" црногорског председника Мила Ђукановића.

Медојевић је огорчен на власт у Црној Гори (Фото: Јутјуб)

Он је за ТВ Н1 рекао да Ђукановић дели народ у Црној Гори, јер само у дубокој политичкој кризи "он може да црпи своју употребну вредност".

"Политички интерес Ђукановића је да испровоцира сукобе. Најлакше је изазвати кризу на Балкану подстицањем религијских подела. Ово представља озбиљну политичку провокацију", истакао је Медојевић.

Упитан да ли је постојећи спор око политичког, религиозног или имовинског карактера, Медојевић је казао да је реч најпре о религијском питању, јер је религија најбољи инструмент за изазивање сукоба.

"Спор покреће политичар који каже да је атеиста. Шта ће некоме ко је атеиста да отвара питање које није у складу с његовим надлежностима. У овом случају не сме бити ниједан сегмент друштва који није под његовом контролом", додао је Медојевић.

Према његовим речима, политичари су дужни да поштују Устав, па према томе и одвојеност цркве од државе, истакавши да је питање аутокефалности цркава у надлежности црквених (канонских) права.

"О томе не одлучује ни Мило (Ђукановић), наша је обавеза да поштујемо одвојеност цркве од државе. Али, ако желите сукоб, радићете оно што ради Ђукановић. Kо си ти, човече, да постављаш цркву?", упитао је Медојевић.

Kако је објаснио, присуством на Тројичинданском сабору испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици прошле суботе, у организацији СПЦ и Митрополије црногорско-приморске (МЦП), хтео је да покаже и лични и политички чин, а то је да "поштујемо и бранимо оно што је тековина Петровића и право цркве да уређује своје односе".

Прочитајте ОВДЕ зашто Србија није више на црној листи.

Извор: Н1/Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА