Најновије

Не пропустите сусрет са богатом културом Африке: Афро фестивал од 28. јуна до 30. јуна!

За све љубитеље богате афричке културе следи право уживање, двадесет други Афро фестивал одржава се у петак, 28. јуна, суботу, 29. и недељу, 30. јуна у Музеју афричке уметности, а улогу почасног госта Фестивала преузима Арапска Република Египат.

Фото-Промо

Афро фестивал је једна од најзначајнијих манифестација Музеја афричке уметности која се организује од 1997. године. Афро фестивал представља јединствен догађај у нашој земљи и ширем региону, који је с временом постао препознатљив по атмосфери истинске космополитске свечаности. Током Фестивала се организују изложбе и предавања, концерти, разговори и путописни програми, пројекције филмског материјала о уметностима и културама Африке, музичке и ликовне радионице, као и јавна вођења кроз музејске поставке.

Почетак овогодишњег Афро фестивала обележиће свечано отварање изложбе „Под лупом: Староегипатске збирке у музејима у Србији“ – у петак, 28. јуна у 19 часова. На овој поставци, први пут на једном месту, биће изложени неки од највреднијих и до сада ретко или никада излаганих предмета из староегипатских збирки музеја Србије – Градског музеја Вршац, Градског музеја Сомбор, Градског музеја Суботица, Музеја Срема, Народног музеја Ужице, Музеја града Београда, Музеја Југославије, Јеврејског историјског музеја у Београду, Народног музеја у Београду, Републичког завода за заштиту споменика и Музеја афричке уметности у Београду као домаћина изложбе и носиоца пројекта. Изложба је приређена је у знак обележавања 111 година дипломатских односа између Србије и Египта и отвориће је Њ. Е. Амр Алгувејли, амбасадор Арапске Републике Египат у Србији.

Дурбар – дан пријатељства, музике и плеса, организује се последњег дана фестивала – у недељу, 30. јуна, као врхунац фестивалске свечаности. Тог дана Музеј афричке уметности окупља све представнике афричких земаља у Београду, ширу интернационалну и локалну заједницу, као и бројне љубитеље афричке културе и уметности. У башти музеја, кроз уметност, занате, сувенире, али и кулинарске специјалитете, београдској јавности и туристима се представљају амбасаде Египта, Конга, Гвинеје, Либије, Марока и Туниса, као и конзулати Намибије и Јамајке.

Церемонија званичног отварања Дурбара одржаће се у недељу, 30. јуна у 12 сати. Након обраћања Њ.Е. Амра Алгувејлија, амбасадора Арапске Републике Египат, наступиће египатска плесна трупа Реда, коју је, далеке 1959. године основао угледни професор и кореограф Махмуд Реда. Ова трупа, која наступа под окриљем Министарства културе Египта, у својим атрактивним наступима изводи плесове карактеристичне за различите египатске регије – од обале Црвеног мора, преко Нубије и Горњег Египта, до оних који се могу видети у номадским заједницама и сеоским срединама.

Поред ових садржаја, осмишљен је и програм који ће највише одушевити најмлађе, дечије радионице ће се одржавати у соботу и недељу од 11 до 17 сати.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА