Најновије

ОШТРА РЕАКЦИЈА МИТРОПОЛИЈЕ: Влада Црне Горе намеравала да одузима имовину, али та одредба није прошла

Митрополија Црногорско-приморска тврди да је циљ Владе Црне Горе био да се цркве и манастири СПЦ "одузму једнострано, мимо суда", али да та одреба није добила позитивно мишљење Венецијанске комисије Савета Европе.

Велибор Џомић (Фото: Јутјуб)

Влада Црне Горе саопштила је данас да није планирано једнострано одузимање верске имовине и да нема разлога за наставак негативне кампање поводом Предлога закона о слободи вероисповести.

Портпарол Венецијанске комисије Панос Какавиатос рекао је да је мишљење Венецијанске комисије прошло кроз низ важних измена и допуна које су то тело онемогућиле да одмах објави саопштење и најавио да ће оно бити објављено у понедељак.

У саопштењу Митрополије црногорско-приморске сенаводи да управо одредбе чл. 62 и 63 Предлога закона којим је било планирано "једнострано прекњижавање цркава, џамија, катедрала и друге непокретне имовине цркава и верских заједница нису подржане на начин који је желела, предлагала и очекивала Влада Црне Горе као предлагач тог акта".

"Доступност судским и управним процедурама и сада, без оваквог Предлога закона, постоји у правном систему Црне Горе. Али, овде то није био циљ. Напротив, идеја је била да се, мимо прописаних судских процедура, СПЦ и верске заједнице лише својих светиња и имовине која им је кроз векове завештавана од верника", каже се у саопштењу Митрополије.

Митрополија наводи да ће њене активности бити "у складу са свеукупном заштитом угрожених интереса које данас, на жалост, Влада Црне Горе неосновано карактерише као 'агресивну популистичку кампању' ".

"Митрополија и епархије наше Цркве су одувек биле, јесу и биће за истински и стручни дијалог, а не за симулацију дијалога и довођење пред свршен чин, као што је било и 2015. и 2019. године", закључује се у саопштењу Митрополије.

Прочитајте ОВДЕ шта је Небојша Медојевић поручио властима у Црној Гори.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА