Најновије

КО ЈЕ ЗАИСТА ПОСТАВИО ПРЕЛАЗЕ НА ЈАРИЊУ И БРЊАКУ? Ово је највећа кост у грлу у борби Србије за КиМ!

Иста мета, исто одстојање, гласио би одговор на питање колико смо близу решењу за јужну српску покрајину. Ипак главно питање протеклих дана је ко је у Србији потписао да се успоставе административни прелази Јариње и Брњак?

Тачи, Могерини и Вућић (Фото: Јутјуб)

За Споразум о интегрисаном прелазу Јариње и Брњак председник Србије Александар Вучић каже да је "ноћна мора" за наставак преговора Београда и Приштине и највећи камен спотицања, поред питања у Међународном суду правде.

Ипак многе су бројне нелогичности везане за ову тему. Наиме да ли је то потписао тзв жути режим ДС-а, када је Вук Јеремић био министар спољних послова а да је параф ставио Борко Стефановић или је то учинио актуелни шеф српске дипломатије и лидер СПС Ивица Дачић?

Председник Србије Александар Вучић тврди да је такав споразум потписао 2011. године тадашњи шеф преговарачког тима у дијалогу са Приштином Борко Стефановић.

"Споразум је потписао Борко Стефановић и то 2011. године и то сам вам већ десет пута рекао... А после тога су потписивани и провођени у дело - тада су први пут постављени и полицијски контролни пунктови, а нешто касније су постављени и царински контролни пунктови", рекао је Вучић.

С друге стране на питање ко је парафирао, а ко потписао споразум о интегрисаном прелазу Јариње и Брњак за који се тврди да је један од највећих кочничара у дијалогу, Борко Стефановић, чије име и презиме стоји на једном од уговора из 2011 каже да је "све споразуме у техничком дијалогу потписао Ивица Дачић".

"Не, Ивица Дачић је накнадно потписао. Ја сам вам показао, тај споразум у ИБМ (Косово) потписао је Борко Стефановић и сваку страну је парафирао.Параф вам исту снагу има као и потпис", тврди Вучић.

"Један једини споразум о интегрисаном управљању прелаза је парафиран, само због тога да би се потврдила истоветност текста", каже у изјави медијима, с друге стране, Борко Стефановић и додаје:

"Тако је, ја сам парафирао, зато што параф и потпис нису исто. Уосталом, ја, као тада нижи државни службеник, нисам могао да преузмем обавезу потписивања".

"То је један од најлошијих споразума које смо потписали, али је тај споразум потписао Борко Стефановић. Као озбиљна земља, знате, морате да потписујете и да проводите у дело оно што неко раније потпише", рекао је Александар Вучић.

Како је то заиста било? Хајде да се подсетимо...

После преговора, који су од стране специјалног изасланика Генералног секретара УН-а Мартија Ахтисарија били вођени током 2006. и 2007. године између Београда и Приштине, а у вези са одређивањем коначног статуса, Косово је у фебруару 2008. године једностарно прогласила независност, коју званични Београд није признао.

Уследио је трогодишњи прекид било каквог дијалога двеју страна, а онда је у марту 2011, на инсистирање Европске уније, почео технички дијалог Београда и Приштине на основу Резолуције Генералне скупштине УН-а из септембра 2010. Дијалог двеју страна о техничким питањима, уз посредовање ЕУ, имао је за циљ, како се наводило, побољшање статуса грађана на Косову.

Преговори о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ) вођени су од 30. новембра до 2. децембра 2011, када је договорене закључке у име Владе Србије прихватио и парафирао тадашњи шеф преговарачког тима Борислав Борко Стефановић.

Договором је утврђено на који начин ће представници царина и полиција двеју страна присуствовати на прелазима, предвиђено је да на прелазима Јариње/Рудница и Брњак буду укључени и представници Мисије ЕУЛЕX за време трајања његовог мандата, а исто се односило и на административне прелазе Кончуљ, Мердаре, Мутиводе и Мучибаба.

Договор је предвиђао и да се закључи посебан Технички протокол о реализацији договора.

Затим су 23. фебруара 2012. у Бриселу Београд и Приштина усагласили текст Техничког протокола за спровођење оперативних закључака од 2. децембра 2011. у области интегрисане контроле административне линије.

Усаглашен текст парафирао је Стефановић, наводи се у владином Извештају о политичком и техничком дијалогу са Привременим институцијама у Приштини из априла 2013. године.

Технички протокол о реализацији споразума, који је у фебруару парафирао Стефановић, 24. септембра 2012. потписао је новоизабрани шеф владиног тима за преговоре са Приштином Дејан Павићевић. То је само наставак потписаног споразума из 2011. године.

Крајем 2012, тачније 4. децембра, Дачић, Тачи и Ештон постигли су у Бриселу договор о спровођењу споразума о прелазима. Дачић је следећег дана изјавио да ће до Нове године бити пуштена у рад четири прелаза, те да на прелазима Кончуљ, Мердаре, Јариње и Брњак неће бити наплате царине за робу која иде Србима на северу Косова, као и да на тим прелазима неће бити никаквих обележја.

Примена споразума о интегрисаним прелазима између централне Србије и Косова најзад је почела 10. децембра 2012. отварањем прелаза Јариње и Мердаре. Договором о прелазима, нагласио је тада Дачић, Влада Србије је потврдила свој кредибилитет и да је свесна одговорности и преузетих обавеза од претходне владе.

Примена споразума о интегрисаном управљању прелазима затим је настављена 31. децембра 2012, када су отворени и административни прелази Брњак и Бела земља/Кончуљ.

Да је прихватањем да примени споразум о прелазима новоформирана влада СПС-а и СНС-а отишла даље у дијалогу од претходне владе, констатовала је Европска комисија у Извештају о напретку Србије, објављеном у октобру 2012. године:

“Током тог дијалога су у фебруару 2012. године постигнути додатни споразуми о регионалној сарадњи и представљању Косова, те о интегрисаном управљању административном линијом (ИБМ), у трци до мартовског заседања Европског савета када је Србија добила статус кандидата. Примена ових споразума је дуго одлагана. Србија је најпре донела превише рестриктивно интерно упутство о учешћу делегација Републике Србије на регионалним састанцима и условима под којима ће прихватати учешће Косова. Убрзо након формирања нове владе, у септембру 2012. године донето је ново упутство које, у складу са даљом применом, омогућава свеобухватност регионалне сарадње. Србија је у септембру 2012. године коначно потписала технички протокол о ИБМ, али он тек треба да почне да се примењује."

Немачки посланик шокирао Србију новом изјавом о Тачију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА