Најновије

АНАЛИТИЧАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Питање Косова је непремостив проблем између запада и Русије!

Мало је вероватно да ће се по питању решавања косовског проблема било шта дешавати пре конституисања нових органа у ЕУ, сматра аналитичар Дејан Вук Станковић.

Застава ЕУ (Фото: ria.ru)

Додаје да ће вероватно нови комесар за безбедност и спољну политику, који ће заменити Федерику Могерини, дијалог покренути са мртве тачке.

Како каже, ако буде и било неких сусрета у Бриселу, они ће, према његовом мишљењу, имати симболички карактер, односно носиће поруку, која данас не изгледа уверљиво, а то је да ЕУ још увек остаје посвећена решавању проблема Косова.

- Међутим, узимајући у обзир учинак Федерике Могерини мислим да мало ко верује да без неке промене у приступу, па и у формату разговора, може доћи до неког решења које би било узајамно усаглашено и рационално, а самим тим и одрживо у будућности - рекао је Станковић за Тањуг.

Одговарајући на питање да ли тврдње америчког амбасадора у Србији Кајла Ската, који је рекао да се Америка неће укључивати у дијалог, могу да се тумаче да САД жели да задржи утицај на дијалог преко ЕУ, а избегне промену оквира разговора и укључење Русије Станковић је казао да никада није било дилеме да Американци имају суштински утицај на динамику и темпо и приоритете у решавању спора између Србије и Косова под покровитељством ЕУ.

- Не верујем да постоји изолована политика ЕУ која није по својим базичним принципима усклађена са политиком САД - каже Станковић и додаје да и водеће земље ЕУ и САД имају идентичан став по питању Косова, а то је да је Косово независна држава.

Он сматра да су САД можда и одлучујућа константа што се тиче Косова.

Када је реч о Русији, Станковић каже, да она никада није имала ту врсту утицаја као САД, осим у тренутку када је спречила да Савет Безбедности донесе одлуку о прихватању независности Косова својим ветом.

- То је једина тачка у којој се видео руски политички утицај - наводи Станковић и додаје да између запада и Русије Косово јесте једно од конфротирајућих питања у овом региону.

Наводи, да међутим, то није прворазредно питање у њиховим односима, као и да би улазак САД и Русије у преговоре имао смисла само у случају да и једни и други желе компромис по том питању.

- Пошто су им позиције искључујуће, чак и да седе за столом, осим интензивирања полемика по питању статуса Косова, не би било ништа друго - каже Станковић и додаје да је могућност укључивања великих сила у Бриселски дијалог блиско повезана са активношћу неке тајне дипломатије и стварања предуслова да се нађе минимум заједничког решења.

- Овако оно што се дешава на релацији Београд - Приштина само би се транспоновало на релацију Москва - Вашингтон. Остало би стање конфликта, размимолилажења у приступу и ставовима и то је видљиво и у начину на који се третира то питање - каже Станковић.

Појаснио је да Русија када говори о Косову увек има на уму Резолуцију 1244 која подразумева Косово као саставни део Србије, док Американци увек говоре о Косову као независној држави.

- И да седну и једни и други за сто, бојим се да се не би направили неки помаци, уколико то унапред не би било решено и ако не би био пакет за решавање различитих кризних жаришта, не само у овом региону, већ и шире - закључује Станковић.

Живковић дао нову изјаву о прекиду бојкота! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА