Најновије

ДА ЛИ НАМ АМЕРИ ШАЉУ НОВОГ ХОЛБРУКА? Он би могао да се умеша у преговоре Београда и Приштине!

Баш као што је и најавио председник Србије Александар Вучић, дијалога у Паризу нема, а свој фијаско у покушају да Србе и Албанце врате за преговарачки сто Немачка и Француска покушали су да оправдајју речима да је "састанак само померен".

Филип Рикер (Фото: Јутјуб)

Како сазнаје Еспресо. не, састанак није померен, он је дефинитивно пропао, а након вишенедељнх консултација, шатл дипломатије и преговора иза затворених врата дошло се до закључка да Приштина није спремна да буде конструктивна и да од дијалога нема ништа.

- Србија је имала само један услов, а то је да антицивилизацијске таксе буду укинуте. Албанци на то нису били спремни. Али није могуће замислити да су Харадинај, Тачи и Весељи толико јаки да Ангели Меркел и Емануелу Макрону кажу: "Не!" Већ су то урадили у договору са САД - открива наш извор из дипломатских кругова.

Према његовим речима се је урађено у договору са Вашингтоном, како би се доказало да ЕУ губи конце и да Америка преузме главну улогу у посредовању дијалогом Београда и Приштине.

- Није чудно што је из Америке дошао само пар дана пред званични фијаско Париза предлог да се у решавану проблема на Косову уведе нови приступ. То би значило новог Холбрука, а то би био нико други него Филип Рикер - каже нам наш извор.

Према његовим речима због свега тога било је потребно срушити Париз и да Америка има потпуно отворена врата за улазак у дијалог.

Подсетимо бивши главнокомандујући америчке војске у Европи Бен Хоџис предложио је „нови приступ“ решавању косовског питања, који подразумева главну улогу САД у преговорима, посвећеност по угледу на Дејтон, па и укључење новог главног преговарача, попут Ричарда Холбрука.

Хоџис је овај предлог изнео у блогу под насловом „Нови приступ Србији и Косову“ и објаснио да то подразумева покретање „снажне и координисане иницијативе“, коју би предводиле САД у сарадњи са ЕУ и НАТО-ом, а са циљем да се осигурају услови да Београд и Приштина дођу до консензуса о коначним односима.

Говорећи о улози Америке, он каже да би она могла да остварити одлучан утицај у региону, уколико се примени свеобухватан стратешки приступ (добро интегрисан са напорима ЕУ и НАТО-а), који отвара политички простор за двојицу лидера, Александра Вучиц́а и Хашима Тачија, штити их од унутрашњих и спољних притисака и нуди наду у могуц́ност постизања веома тешких, али неопходних компромиса.

„Али то ц́е бити могуц́е једино ако покажемо исти степен посвец́ености као приликом вођења преговора о Мировном споразуму у Дејтону, пре ангажовања снага ИФОР-а и СФОР-а, што је коначно довело до несавршеног, али одрживог мира на Западном Балкану“, уверен је он.

За успех у свему томе Западу је, закључује Хоџис, потребан и високи дипломата који би водио „дипломатију посредовања“, попут Ричарда Холбрука.

За успех ове иницијативе је, према његовом мишљењу, потребно испунити три кључна услова, а на прво место ставља неопходност да се председнику Србије Александру Вучићу и председнику привремених институција у Приштини Хашиму Тачију обезбеди довољно простора за преговарање и трагање за компромисом, без наметања ограничења са Запада.

Хоџис посебно упозорава да се Запад мора уздржати од даљег „придиковања“ Вучићу и Тачију.

Запад треба, како каже, у временима обновљеног надметања великих сила да искористи свој позитиван утицај у региону, да брани темељна начела и прихвац́ене вредности, јер, каже Хоџис, ако настане вакуум, Руси и Кинези ће га искористити, иако прича коју Запад може да понуди садржи боља решења.

„Морамо им пружити наду. Интеграција са западним земљама мора изгледати као достижан циљ са опипљивим економским користима. То ће обојици председника омогућити да потисну оне групе унутар својих редова које не виде никакву корист од интеграције са Западом. Сједињене Државе, НАТО и Европска унија то могу учинити“, уверен је Хоџис.

Дачић открио када Русија улази у преговоре око Косова! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА