Најновије

ДАЧИЋ ПОРУЧИО ПОВОДОМ ПОРУКЕ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА: Нека они укину таксе па ћемо се вратити преговорима!

Промена формата дијалога са Приштином засада се не најављује, као ни укључивање других земаља у овај процес. А Вашингтон и те како има прилике да покаже да жели да помогне, али помоћ није покушај да се преузме кључна улога у дијалогу да би се форсирали само приштински циљеви.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Ово, за "Новости", каже шеф дипломатије Ивица Дачић, поводом поруке из Стејт департмента, после отказивања париског самита, да Београд и Приштина морају да се врате преговорима и да су САД спремне да помогну обема странама, и ЕУ као посреднику.

Уколико Америка заиста жели да помогне, додаје Дачић, и даље има идеалну прилику за то:

- Нека убеди Приштину да укине неразумне таксе, па да се вратимо за преговарачки сто. И нека им објасне да се договорено мора поштовати, тако што ће инсистирати на формирању ЗСО. Није помоћ дијалогу позив "двема странама" да се уздржавају од провокација, јер Београд никога не провоцира и све време води рачуна о свом народу на КиМ. За то време Харадинај помиње да ће таксе трајати вечно ако не буде признавања Косова.

Дачић подсећа и да је руски премијер Дмитриј Медведев пренео јасну поруку председнику Александру Вучићу - да ће Русија и даље бити уз Србију и имати значајну улогу у заштити нашег територијалног интегритета и целовитости, и закључује да би тешко могло да се догоди да се само САД укључе у дијалог, а не и неко други.

Истини за вољу, Вашингтон је све време откако се води дијалог под палицом ЕУ, имао, најблаже речено, саветничку улогу, али се, после неуспеха Берлина и Париза да две стране сместе за исти сто почетком јула, поставило питање да ли наступа фаза у којој ће Вашингтон бити кормилар преговора. Одлазећи амерички амбасадор у Београду Кајл Скот прецизирао је током викенда да они неће водити преговоре, али да ће бити ту да помогну, уз опаску да решење треба да дође од Београда и Приштине и да мора бити спроводиво и трајно.

Пре годину и по, подсетимо, председник Вучић је, приликом посете Москви, изјавио да је од лидера Русије Владимира Путина добио потврду да је руска страна спремна да се укључи у дијалог Београда и Приштине уколико буде покушаја да се прошири формат дијалога и у њега се укључе САД.

На другој страни, са циљем да што пре дођу до правно обавезујућег споразума са Београдом, који, према њиховом мишљењу, мора да подразумева "узајамно признавање", из Приштине су почела да стижу упозорења о "ризицима" ако се остане без таквог договора. Тако је председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио у понедељак да не сумња да ће се, ако се ове године не закључи споразум, ући у опасну зону ових односа, који могу дестабилизовати читав регион.

Шешељ упозорио на антируску хистерију пред Саветом Европе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА