Најновије

УКРАЈИНА ОКРЕЋЕ ЛЕЂА ЕВРОПИ! Повлачи амбасадоре из Савета! Да ли је помирење са Русијом близу?

„Украјина повлачи свог амбасадора у Савету Европе на консултације, и то после одлуке Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) о повратку делегације Русије“, изјавио је министар спољних послова Украјине Павел Климкин.

Министар спољних послова Украјине Павел Климкин (Фото: јутјуб)

“Због тога је суспензија учешћа у ПС СЕ прилично логичан корак. Савет Европе је изгубио наше поверење и биће веома тешко да се оно обнови. Од лидера који су предњачили у напорима да заштите људска права, организација се претворила у обичног менаџера, и то менаџера никаквог квалитета. Стога, повлачимо нашег амбасадора у Савету Европе на консултације” – написао је Климкин на својој страници на Фејсбуку.

Парламентарна скупштина Савета Европе синоћ је усвојила резолуцију, којом позива руску делегацију да учествује на јунској седници, иако остаје могућност оспоравања мандата делегација. У резолуцији се наводи и да права руске делегације да гласа, говори и да буде заступљена – не подлежу санкцијама. Делегација Русије је, први пут од 2016. године, поднела захтев за потврђивање својих мандата у ПС СЕ.

Односи Москве и Кијева погоршали су се након државног преврата у Украјини, повратка Крима у састав Русије и почетка устанка у Донбасу. Кијев је више пута оптуживао Москву у вези са наводним мешањем у унутрашње послове Украјине, а нарочито у вези са наводним учешћем у сукобу на југоистоку земље, као и у вези са вођењем „хибридног рата“, са шпијунажом и са сајбер-нападима.

У јануару 2015. године Врховна рада донела је званичну изјаву, у којој се Русија назива „државом-агресором“.

Русија негира ове оптужбе и назива их неоснованим. Москва је више пута изјављивала да није ни на једној страни у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

После осам година ратовања велике силе су се договориле о Сирији, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА