Најновије

ЗА КАКВЕ ПОТРЕБЕ АМЕРИ НАОРУЖАВАЈУ СУСЕДЕ: Одвојили 110 милиона за куповину модерног наоружања!

Сједињене Америчке Државе (САД) одобриле су 110 милиона долара помоћи за четири земље Западног Балкана за набавку наоружања, у оквиру програма који за циљ има замену борбених система из периода Совјетског савеза наоружањем западног порекла.

НАТО војска (Фото: nato.int)

 

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа (www.балкансец.нет) Пентагон ће делимично финансирати набавку борбених возила за Хрватску војску и Армију Северне Македоније и вишенамеских хеликоптера за Оружане снаге Босне и Херцеговине и Албаније.

Влада САД је у фискалној 2017. години покренула програм ЕРИП (Еуропеан Рецапитализатион Инцентиве Програм) са почетним буџетом од 190 милиона долара и циљем да се владама шест источноевропских земаља помогне да совјетску технику у свом арсеналу замене западним наоружањем.

Из окружења Србије су Албанија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Хрватска добиле укупно 110 милиона, док су програмом обухваћене и Словачка и Грчка.

С обзиром да је за замену совјетске технике у тим земљама потребно неупоредиво више новца, незванично се процењује да је у питању само 20 одсто неопходног новца, док остатак треба да обезбеде државе кориснице помоћи.

Оружане снаге Босне и Херцеговине поседују у ресурсу један совјетски хеликоптер Ми-8 наслеђен од Војске Републике Српске и један Ми-8МТВ-1 из Војске Федерације који је набављен нов током грађанског рата.

За БиХ је намењено 30 милиона долара, али за ову цифру немогуће је купити више од једног или евентуално два средња транспортна хеликоптера америчког или западног порекла. Међутим, могуће је ремонтовати и модернизовати коришћене летелице типа УХ-60 Блек Хок или Супер Пума.

Албанија је добила 30 милиона долара за набавку хеликоптера америчког порекла, али није јасно које летелица треба заменити, јер албанско ваздухопловство поседује хеликоптере европских произвођача.

У априлу, министарка одбране Албаније Олта Џака је у САД договорила донацију три половна хеликоптера УХ-60 Блек Хок, али није прецизирано да ли је договор део програма ЕРИП. Албанија ће плаћати обуку својих пилота.

Хрватској се нуди 25 милиона долара за програм замене југословенских борбених возила пешадије М-80, старих по 30 и више година. Загреб никада није најавио план да модернизује М-80, тако да је извесно да је план да се купи нешто ново.

За замену више од 100 комада М-80, међутим, 25 милиона долара није довољна сума. Зато се можда америчка војна помоћ односи на подршку набавци додатних точкаша или повећање броја јаче наоружаних Патриа АМВ које Хрватска већ користи.

Исту цифру, 25 милиона долара, добили су Грци који имају 400 оклопних возила БМП-1, совјетског порекла, које су купили из стокова бивше источнонемачке народне армије и делимично их модернизовали.

Иако је било најава за куповину нових руских БМП-ова, криза у Украјини је дефинитивно ставила тачку на причу о БМП-у, а програм ЕРИП отворио пут за куповину америчких или неких других западних оклопњака гусеничара.

У можда најбољој ситуацији са програмом ЕРИП је Северна Македонија, која је за замену 22 гусенична борбена возила (11 БМП-2 и 11 МТ-ЛБ) добила 25 милиона долара.

За замену није довољно 25 милиона долара, али је могуће кроз донацију половних америчких борбених возила пешадије Бредлија или М113 направити најнапреднију доступну модернизацију.

Занимљиво је то што су економски снажније земље, као што су Пољска, Чешка и Мађарска, које имају руску технику, изостављене из програма. Било због тога што име није потребна финасијска подршка или зато што већ имају озбиљне уговоре са европским произвођачима наоружања.

Портал наводи да је све почело као последица тензија у односима Запада и Русије, које су навеле Вашингтон да покрене програм финансирања којим ће источне чланице НАТО почети да мењају совјетско и руско наоружање опремом западног порекла.

Земље некадашњег источног блока, али и Грчка и Турска које су већ готово 70 година у НАТО, и даље користе значајне количине совјетског наоружања па често слике са НАТО вежби које се у данашње време одржавају по централној и источној Европи подсећају на маневре из времена Варшавског пакта.

- После кризе у Украјини, настао је озбиљан проблем, пре свега код набавке резервних делова и ремонта технике, јер се између нових НАТО-а земаља и руских компанија испречила политика. Запад је увео санкције Русији, али су из рестрикција изузети уговори набавке резервних делова и ремонта наоружања, како се не би угрозила борбена готовост НАТО… Дугорочно гледано, присуство руске технике у арсеналу Северноатлантског савеза више није прихватљиво - наводи се у тексту.

Албанци открили колико их заиста има у Хрватској! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА