Најновије

АМЕРИ У ПАНИЦИ! КИНЕЗИ ПРЕКО СРБИЈЕ ШПИЈУНИРАЈУ ЗАПАД! Стејт департмент упао у озбиљну параноју због кинеских намера!

Амерички магазин "Форин полиси" објавио анализу у којој тврди да Пекинг користи српску престоницу као полигон и одскочну даску за ширење свог обавештајног и политичког утицаја у Европи.

Александар Вучић и Си Ђинпинг (Фото: јутјуб)

Амерички Стејт департмент упао је у озбиљну параноју због страха да би Кина преко Србије могла да шпијунира комплетну Европу!

У најновијој анализи магазина 'Форин полиси', који је близак владајућим структурама у Вашингтону, оцењује се да би наша земља могла да послужи Пекингу као стратешка тачка из које би захваљујући најмодернијој технологији могли да контролишу читав Стари континент. У тексту под насловом "Кинески Велики брат стигао је у Србију" кључна теза је да су се набавком 'Хуавејевих' надзорних камера и софтвера за препознавање лица у Београду 'обистинили најгори страхови Запада".

Брине их “мека моћ”

"Хуавејев систем надзора подразумева инсталирање 1.000 камера високе резолуције, које користе софтвер за препознавање лица и регистарских таблица на 800 локација широм српске престонице у наредне две године. Како 'Хуавејеве' опције за ширење на Западу постају ограничене, кинески гигант види балканске земље, кандидате за улазак у Европску унију, као задња врата за продор у Европу", пише, између осталог, у тексту македонског новинара Бојана Стојковског и, уз нескривену дозу панике, констатује да је пројекат "Београд - Безбедан град" само параван за ширење кинеске меке моћи у Европи:

"Кинеска влада већ покушава да примени своју меку моћ у региону кроз пројекте у оквиру 'Појаса и пута'. 'Хуавејев' пилот-пројекат у Србији могао би се показати као полигон за европске планове, који укључују имплементацију 5Г технологије, чему се САД и ЕУ жестоко противе. Експанзија овакве врсте технологије за надзор може такође значити да би кинеска национална обавештајна мрежа могла да прерасте у међународну. У том случају, Србија би могла послужити као одскочна даска у напорима Кине да оствари технолошку доминацију и пројектује свој утицај на Европу", закључује "Форин полиси".

Коментаришући амерички страх, политиколог Јелена Вукоичић истиче да Кина представља највећег ривала САД за лидерску позицију на међународној политичкој сцени.

Хладни рат између две државе траје већ неко време. Кад је у питању Србија, није тајна да Вашингтон и даље доживљава нашу земљу као "реметилачки фактор" на Балкану, првенствено због добрих односа са Русијом, али у последње време све више и због сарадње са Кином. С обзиром на растуће западне притиске на Београд да се одрекне Косова и удаљи се од Москве, можемо очекивати да се ти притисци прошире и на однос Србије и Кине, који парадоксално, свако на свој начин, САД и читав Запад доживљавају као претњу својим интересима” - наглашава Вукоичићева.

С њом је сагласан и бивши оперативац ДБ Божидар Спасић, који оцењује да је сарадња Србије и Кине у последње време трн у оку САД.

“Амерички обавештајци прате сваки пословни корак Кинеза у Србији, свесни да својим компанијама и утицајем не могу нашкодити добром економском партнерству Србије и Кине. Брине их чињеница да не постоје санкције или мере којима би могли да спрече продор Кине у Србију, одакле имају улаз у комплетну Европску унију” - подвлачи Спасић.

Води се 'мокри рат'

Он примећује да Американце, који покушавају да софтверском технологијом 'покрију' Србију а тиме и читав Балкан, брине нагли уплив Кинеза у ту материју.

У нашој држави се тренутно води невиђени обавештајни рат САД и Кинеза ко ће владати софтверским технологијама на овим просторима. Кинези су због санкција 'Хуавеју', које су им наметнуле САД, кренули, како то обавештајци кажу, у "мокри рат". Дакле, без икаквих ограда Србији "отварају" технологије које у овом тренутку никако не одговарају Вашингтону да буду на овом подручју - објашњава Спасић.

Стефановић: Камере у складу са прописима

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је недавно поводом 'Хуавејевих' камера које су претходних дана постављане широм Београда да се ради о обнављању система видео-надзора.

“Пројекат у првој фази подразумева замену старих камера новим, које су неупоредиво веће резолуције и техничких могућности. Имаће могућност зумирања, уочавања таблица, као и употребу нових софтвера који ће аутоматски детектовати таблице, возила, па чак ако се покаже сврсисходно и у складу са законом, и препознавање лица. На овај начин моћи ћемо много ефикасније вршити потрагу за лицима за која суд расписује потрагу, опрезно, у складу са прописима” - нагласио је Стефановић.

Какво наређење је дао Харадинај што доводи Србе са Косова до истребљења, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА