Најновије

ПОЖЕЛЕЋЕ СРБИЈА ОФИЦИРЕ: Озбиљна ситуација у војсци! Мањак пилота! Опао углед војске! Шта се то дешава са нама?

Војна академија у Београду ове године је први пут у својој историји поновила конкурс за упис нових студената из грађанства.

Војска Републике Србије (Фото: vs. rs)

На званичној страници ове образовне институције без објашњења наведено је да је нов конкурс за кандидате из грађанства (остали су из средњих војних школа) отворен од 10. јуна до 5. јула. Како „Вести“ незванично сазнају разлог понављања конкурса није само слаб одзив, већ и катастрофални резултати провере знања и способности пријављених. Наиме, од око 300 кандидата скоро пола је пало на тесту из математике и физичког, али и на медицинско-психолошкој процени.

Генерал у пензији и бивши заменик команданта РВ и ПВО Срето Малиновић поручио је да је понављање конкурса „најбоља анкета о рејтингу, статусу и стању Војске Србије“, алудирајући на информације да све више активних официра, подофицира и војника по уговору напушта војни позив.

Џаба параде

“Без обзира на то да ли је конкурс поновљен зато што није било доста кандидата или довољно квалитетних, суштина је да се показало да млади људи више себе не виде у оквиру оружаног система Србије. Из неког разлога је опала мотивисаност омладине за војни позив и то мора бити предмет озбиљне анализе. Очигледно је да велике параде и приче о модернизацији код младих више не пију воду, јер они гледају да одаберу позив од ког ће моћи да живе. До сада смо се суочавали с одливом кадрова, а сада имамо проблем што нико неће у војску” – каже Малиновић.

Ратни командант РВ и ПОВ генерал Спасоје Смиљанић, оцењује да је проблем много дубљи и траје последњих 20 до 30 година.

“Интерес младих је мали зато што је опао углед војника, официра, пилота, генерала… Помножени смо са нулом, провлаче нас кроз сва могућа блата најгорег садржаја. Ако уз то анализирамо однос државе према војсци у последњих две или три деценије, а посебно улогу и значај официрског кадра који је понижен и отеран у маргину друштвеног живота, онда не треба да чуди због чега млади људи нису мотивисани да крену истим путем” – истиче Смиљанић.

Опао углед војске

Он додаје да се ситуација последњих година поправила, али недовољно.

“Чињеница је да се тренутно спроводе неки напори да се поправи статус и поврати углед Војске Србије. Али не треба да се враћа углед, већ да се признају значај и улога коју је војска имала за све време трајања овог народа и државе. Војска је створила ову државу, као што је 1999. била најзаслужнија за постизање резолуције 1244. која Косово још држи у саставу Србије. Да је војска капитулирала за два дана како је то планирао Весли Кларк, НАТО би одавно отео Космет “– закључује Смиљанић.

Мањак војних пилота

Срето Малиновић упозорава да је сваке године све мање младих који желе да уче за војног пилота.

“Уколико их буде петоро у једној генерацији то је добро. Посао војног пилота је годинама био један од најпожељнијих, а ти људи су заиста били уважавани, имали своје место на друштвеној лествици. Данас имате урушен углед војног позива, али и промену интересовања и спектра могућности за младе људе, почев од ИТ сектора па надаље” – износи генерал Малиновић.

Атрактивни програми

У поновљеном конкурсу за школску 2019/2020. годину, Војна академија је расписала конкурс за следеће студијске програме: Менаџмент у одбрани, Противваздухопловна одбрана, Војноелектронско инжењерство, Војномашинско инжењерство, Логистика одбране.

Стиже 60 нових кадета

Према подацима са сајта Војне академије на списку кандидата из грађанства који су испунили услове за упис у војну академију је 60 имена.

Пријемни испит из математике и провера физичке способности одржани су 13. априла ове године.

Математика

Положило            137

Није положило     100

Физичко

Прошло              83

Није прошло       54

Кандидатима који нису положили физичко омогућено је да поново покушају крајем маја у дисциплинама у којима нису остварили минималан резултат.

Трк, скок и пливање

Трчање на 60 и 2.400 метара

Згибови на вратилу за мушкарце и склекови за жене

Скок удаљ из места,

Тест пливања на 50 метара са зароном и окретима (није елиминационог карактера).

Имамо довољно кандидата

Министарство одбране Србије није хтело да изнесе детаљније податке због чега је поновљен конкурс за Војну академију. Такође, нису изнели ни колико се кандидата пријавило на првом конкурсу.

У писаном одговору на ово питање наведено је да се на „конкурс пријавило много више кандидата од планираног броја за пријем“, те да „Војна академија и без новог конкурса има довољно кандидата за упис планираног броја кадета“.

„Нови конкурс за упис у Војну академију расписан је како би се пружила шанса свима који су након затварања првог конкурса показали интересовање за војни позив. Овогодишње интересовање за упис у војне школе потврђује да су сигурно прошла она времена као што је на пример била 2006. година, када се на конкурс Војне академије пријавило свега 21 лице из грађанства, а од њих су примљена само три кандидата која су задовољила све критеријуме. Квалитет кандидата који су прошли строге критеријуме конкурса обећава још једну одличну генерацију будућих официра Војске Србије који воле своју војску и своју Србију“, стоји у писаном одговору Министарства одбране Србије.

Црна 2006. година

У војном образовању 2006. година уписана је црним словима, а упућени тврде да су тројица од 21 кандидата примљени тек након интервенције. Али наредних година ствари су се драстично мењале, па је тако 2009. године конкурисало чак 1.130 кандидата, да би касније било и до 1.500 момака и девојака.

“Велики утицај је одиграла серија „Војна академија“, али и чињеница да су војне високе школе постале видљиве за цивилне факултете. Међутим, последњих година број кандидата се веома смањио и углавном се креће у опсегу од 300 до 500 по години” – каже извор упућен у војни систем школовања.

Застава опет блиста

Председник Србије Александар Вучић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик отворили су 9. међународни сајам наоружања и војне опреме у Београду.

У две хале и на отвореном простору представило се укупно 128 излагача, од чега 96 из Србије и 32 из иностранства. Међу иностраним излагачима истичу се фирме из Француске, Аустрије, Немачке, али и САД, Велике Британије, као и Белорусије.

Звезде овогодишњег сајма су фирме домаће Наменске индустрије које су се публици представиле прототипима новог оружја, оруђа и возила. Међу њима је и Застава Серво, која је представила две верзије потпуно новог теренског возила „НТВ, 4 x 4, носивости 1,4 тоне. У новитете спадају и све нове ваздушне пушке Заставе из Крагујевца са пригушивачем и ласерским обележивачем, а намењене су тржишту САД.

Због овог питања мења се све што знамо о убиству Ђинђића, о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА